• Archieffoto

Imming overleeft spoeddebat over datalek

AMERSFOORT Wethouder Fleur Imming heeft het spoeddebat over het datalek overleefd. Eerder al maakte ze excuses en kondigde het college een extern onderzoek aan, en tijdens het debat hield de PvdA-wethouder de steun van de coalitiepartijen.

Op donderdag 28 januari om 14.44 uur is een email met als bijlage een bestand met privacygevoelige gegevens van ruim 1900 cliënten door een menselijke fout naar een verkeerd emailadres verzonden. De gegevens van cliënten zijn daarmee in handen gekomen van een onterechte ontvanger.

Tijdens het debat kwam naar voren dat drie gemeentelijke afdelingen op de hoogte waren van het feit dat er privacygevoelige informatie naar een verkeerd mailadres waren gestuurd, maar dat niemand de wethouder had ingelicht. De ontvanger had de vertrouwelijke gegevens nooit mogen inzien. Hij of zij schakelde de Autoriteit Persoonsgegevens in, waarna de fout aan het licht kwam. Ambtenaren hadden de fout toen al tien weken stilgehouden. Betrokken inwoners hebben vorige week een brief gekregen van de gemeente waaruit blijkt dat het bewuste mailbestand inmiddels zou zijn vernietigd.

Er werden tijdens het debat drie moties ingediend. Niet alleen een motie van wantrouwen tegen wethouder Imming, maar ook één tegen collega-wethouder Menno Tiggelaar en zelfs een motie van afkeuring tegen het voltallige college. Alledrie de moties haalden het echter niet waardoor Fleur Imming kan aanblijven. Overigens hebben enkele dedupeerden aangegeven aangifte te gaan doen.

* Foto uit archief.