Inbrekers proberen deur te forceren met Bulgaarse methode

AMERSFOORT Drie mannen hebben geprobeerd een woning in Amersfoort binnen te dringen met de zogenaamde 'Bulgaarse methode'. Toen de bewoonster schrok en begon te gillen, vluchtten de inbrekers, zo blijkt uit de uitzending van opsporingsprogramma Bureau Hengeveld van RTV Utrecht.

In de nacht van zondag 22 op maandag 23 april wilde een bewoonster aan de Ringweg-Koppel rond 1.10 uur gaan slapen, maar toen ging de deurbel. Dat was vreemd, omdat niemand zomaar de galerij op kon lopen zonder bij de centrale hal beneden binnen te worden gelaten. Ze deed de deur daarom niet open.

BOORMACHINE De woning was beveiligd met rolluiken en een bewakingscamera. Daarop is te zien hoe de mannen onderzoeken hoe ze de woning binnen kunnen komen. Als niets lukt, pakt één van hen een boormachine erbij en begint in het slot te boren. De bewoonster sloeg alarm, waarop de mannen snel wegrenden.

BULGAARSE METHODE De manier waarop deze inbrekers probeerden de deur te forceren heet de Bulgaarse methode. Dat houdt in dat inbrekers met bijvoorbeeld een boormachine het slot forceren en de cilinder eruit halen. Dit is te voorkomen door te kiezen voor sloten met het politiekeurmerk. Die sloten hebben anti-kerntrek beslag.

In dezelfde woning heeft in 2009 een woningoverval plaatsgevonden. Of deze poging tot inbraak daarmee verband houdt, is niet duidelijk.

SIGNALEMENTEN De eerste verdachte droeg een donkere, gewatteerde jas tot op de heupen, een joggingbroek, bivakmuts en sportschoenen met reflecterende accenten. De tweede verdachte droeg een donkere, gewatteerde jas tot op de heupen met capuchon, een grijze sport- of joggingbroek en sportschoenen. De derde inbreker droeg een petje, schoudertasje en donkere kleding.

Tips zijn welkom via de tiplijn 0800-6070 of anoniem: 0800-7000.

Bureau Hengeveld is een samenwerking tussen RTV Utrecht, Politie Midden-Nederland en het Openbaar Ministerie.

Video: Fragment uitzending Bureau Hengeveld/RTV Utrecht