• Een bijzonder concert waarin muziek uit de Duitse negentiende eeuw centraal staat.

    Larissa Bakker

Intiem concert Amer Consort

AMERSFOORT Op zondag 24 juni om 14.30 uur geeft het Amersfoortse koor Amer Consort onder leiding van Dirkjan Horringa een concert in de Lutherse kerk in de Langestraat in Amersfoort. Het wordt een bijzonder concert waarin muziek uit de Duitse negentiende eeuw - de Romantiek - centraal staat.

Peter Bruinsma

Onder de titel "Sehnsucht" worden liederen van Schubert, Schumann, Brahms en Mendelssohn uitgevoerd. Koorlid Lidy Eigenraam is ook belast met het regelen van algemene zaken die het koor aangaan. Zij benadrukt dat het gaat om een intiem concert in een inspirerende ruimte waarbij vooral de steeds wisselende bezettingen opvallen. ,,In het programma zingen we drie stukken met het gehele koor. Zo klinkt het grootse Mirjams Siegesgesang van Schubert met een solist uit het koor en twee stukken voor koor van Rheinberger en Haydn. Alle andere stukken worden in duetten, trio's en kwartetten gezongen. Uitgangspunt is dat alle koorleden minstens twee keer in een kleine bezetting aan bod komt. De verdeling in twaalf groepjes maakt dat mogelijk. Een dubbelkwartet zingt Waldesnacht van Brahms en het motet Verleih uns Frieden van Mendelssohn."

Dirigent Dirkjan Horringa voegt toe dat de verantwoordelijkheid en de betrokkenheid van de koorleden in deze opzet groeit. ,,In een koor als het Amer Consort durven we grenzen te verleggen en onze nek uit te steken zonder dat dat kritiek oplevert. In een open en sociale sfeer durft men zich open te stellen voor een ander en de vocale samenwerking aan te gaan. Dan merk je dat ook de coherentie in de koorklank toeneemt. In een koor kun je je als zanger nog wel eens verbergen omdat je buurman het wel doet. In dit verband ben je zelf volledig verantwoordelijk voor je aandeel. Het is allemaal best spannend maar ook uiterst leerzaam." Voor Horringa betekent de term Sehnsucht in dit programma vooral het verlangen naar een mooiere en betere werkelijkheid.

STEMMEN GEZOCHT Het Amer Consort geeft enkele concerten per jaar. Het Sehnsucht programma is intiem en kleinschalig van opzet en wordt ook wel geafficheerd als een familieconcert met een high tea na afloop. Pianiste Irina Parfenova verleent haar medewerking aan het concert. In het weekend van 24 en 25 november pakt het koor groots uit met een Russisch programma met bekende en minder bekende liturgische muziek. Voor dit programma heeft het koor dringend behoefte aan een lage bas en een lage alt.

DERTIGJARIG BESTAAN Volgend jaar bestaat het koor dertig jaar en om dat te markeren staat de Mariavespers van Monteverdi gepland. Het Amer Consort kent een strenge selectie. Talentontwikkeling vindt plaats door steeds nieuwe wegen in te slaan, zonder uit het oog te verliezen dat muziek een liefhebberij is. Het koor repeteert op maandagavond in de Fonteinkerk in de Robert Kochstraat. Repertoire wordt samen met de dirigent in een repertoirecommissie vastgesteld. Koorleden mogen altijd suggesties aandragen die binnen het thema passen