• Komende zaterdag zet de goedheilgman voet aan wal in de Eemhaven.

    Natascha van Drumpt

'Intocht is een grote puzzel'

AMERSFOORT Zaterdag is het eindelijk zo ver en komt Sinterklaas aan in Amersfoort. Duizenden belangstellenden zullen langs de Eem de intocht bekijken en op 't Sasje zal ongetwijfeld de meest trotse man staan die er op dat moment in Amersfoort is. ,,Als in de verte de brug open gaat en ik zie die stoomboot, zal er vast een traantje rollen."

Jeroen van der Veer

Sinds januari is Norbert Leijtens met zijn mensen al bezig om de intocht in Amersfoort succesvol te maken. De voorzitter van Het Sint Nicolaas Comité is zaterdag één van de zevenhonderd vrijwilligers die de feestelijkheden in goede banen zullen leiden. Dat werd ze dit jaar niet eenvoudig gemaakt door de landelijke pietendiscussie, moet hij eerlijk bekennen: ,,Wekelijks hebben we contact over de situatie."

DISCUSSIE Het liefst blijft Leijtens zo ver mogelijk weg van de mensen die een mening hebben over de kleur van Piet. In Amersfoort wordt hij niet zwart en dat is al enkele jaren zo. Dat het zorgt voor landelijke ophef vindt het Sint Nicolaas Comité Amersfoort doodzonde: ,,Het moet een feestdag worden. Een schitterende dag voor kinderen en het gaat tegenwoordig alleen maar om de ouderen die er problemen over maken."
Landelijke acties zorgen er ook voor dat in Amersfoort iedereen op scherp staat. Meerdere keren is er overleg over de veiligheid en dit wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Zorgen hoeven er echter niet te zijn, wil Leijtens benadrukken: ,,Kom gezellig naar de Eemhaven en maak er met z'n allen een mooi feest van."

MOOIE EVENEMENTEN De intocht moet straks een beloning worden voor een jaar hard werken. Ruim zevenhonderd vrijwilligers hebben zich de afgelopen periode ingezet om de intocht vlekkeloos te laten verlopen en daar is het Sint Nicolaas Comité Amersfoort maar wat trots op. ,,In januari maken we globaal een schets wat we willen en dan proberen we mensen te lokaliseren. 'Wie kan ons waarmee helpen' is dan de hoofdvraag. Het is altijd een enorme puzzel, in de laatste maand liggen alle stukjes pas op de goede plek."

Dit jaar pakt het comité opnieuw flink uit en zijn er naast de grote intocht nog tal van activiteiten voor de kinderen. Denk bijvoorbeeld aan de Pieten Ren Academy die op 24 november bij Run2Day wordt gehouden. ,,Het pronkstuk is natuurlijk de intocht, maar de gehele maand zijn er activiteiten in en door de stad. De Run is een leuk voorbeeld, maar ook de lichtjesroute door de binnenstad of de vuurwerkshow bij Emiclaer zijn mooie evenementen."

KOM OP TIJD De organisatie benadrukt belangstellenden op tijd naar de Eemhaven te komen. Op zaterdag 17 november om 12.30 uur begint het programma en uit veiligheidsoverwegingen en zichtlijnen zijn goede staanplaatsen aan de zijde van de Kleine Koppel zeer beperkt.

INFORMATIE Kijk voor meer informatie over de festiviteiten rondom Sinterklaas in Amersfoort op www.sinterklaasstad.nl.