• Anita Mooi

Islamitisch onderwijs: vanuit eigen identiteit wereld verkennen

Kies je voor een basisschool in de buurt of voor een school met een specifieke onderwijsvorm? Komende weken portretteert deStadAmersfoort.nl bijzondere basisscholen waar ouders én hun kinderen graag een stukje verder voor fietsen.

 

Anita Mooi

 

We gaan slopen en bouwen." Rob van Beek, directeur van de islamitische basisschool Bilal, is een blij man. In 2017 zullen de twee locaties van de Bilalschool in Amersfoort onder het dak van de voormalige Wilhelminaschool aan de Stevinstraat in het Leusderkwartier worden samengevoegd. Een paar weken geleden verklaarde de rechtbank het bezwaar dat omwonenden tegen de komst van de school aantekenden ook in hoger beroep niet ontvankelijk. De buurt vreest voor verkeersoverlast. Een groot deel van de 330 leerlingen wordt namelijk met auto's en busjes vervoerd. 

 

Mukaddes Cosgunfirat-Akbulut brengt haar dochter vanuit de Liendert op de fiets naar school. Als haar zoontje vier wordt, gaat hij ook naar Bilal. ,,Mensen in mijn omgeving vinden het raar dat ik iedere dag een kwartier met mijn kinderen heen en weer fiets. Maar het heet niet voor niets basisschool. Ik wil dat mijn kinderen in deze belangrijke jaren de islamitische waarden en normen mee krijgen."

 

Het is voor haar vanzelfsprekend dat zij haar kinderen islamitisch onderwijs laat volgen. Haar vader is mede-oprichter van de eerste islamitische school in Nederland, Al-Ghazali in Rotterdam. ,,Mijn oudere zus ging naar een christelijke school. Toen mijn vader vroeg of hij daar godsdienstlessen mocht geven, kreeg hij het advies om zelf een school te beginnen." Drie jaar geleden bestond Al-Ghazali 25 jaar en werd het plein voor de school naar haar vader vernoemd: Mehmet Akbulutplein. 

 

IDENTITEIT In Amersfoort bestaat de islamitische school Bilal ook al bijna een kwart eeuw. De naam verwijst naar een volgeling van de profeet Mohammed, die als eerste in de geschiedenis vanaf de moskee opriep tot gebed. De Bilalschool wil kinderen op een positieve manier bewust maken van hun islamitische identiteit. Iedere ochtend wordt in de klassen geopend met het voordragen van de Soera, het eerste vers uit de Koran. De ouders mogen hier bij zijn. Verder werkt de islamitische school met vaste lesprogramma's en leerdoelen, waarvoor de gangbare, Nederlandse onderwijsmethodes worden gebruikt. Van Beek: ,,Bilal is voor 95 procent een gewone school. Het verschil zit in het aanbod van godsdienst- en koranlessen en de viering van de islamitische feesten. In december is het hier wel heel anders. Voor veel scholen is dat de meest hectische maand van het jaar met het sinterklaasfeest en Kerst. Maar die feesten vieren wij niet. In december is het op Bilal een oase van rust." De islamitische vieringen van de Ramadan, het Suikerfeest en het Offerfeest worden door een maankalender berekend en doorlopen alle seizoenen.   

 

DIVERSITEIT Mukaddes Cosgunfirat-Akbulut is niet bang dat haar kinderen door islamitisch onderwijs te volgen geïsoleerd opgroeien. ,,Zodra ze de school uitlopen, is daar de gewone wereld. Mensen vragen mij wel eens of ze op school Arabisch praten. Dan denk ik: Kom op nou, we leven in Nederland!" En Van Beek vult aan: ,,Nederlands is de voertaal. Er wordt zelfs geen Arabisch onderwezen. Alleen bij de koranlessen komt het soms aan de orde."

Wat de Bilalschool misschien nog wel het meest kenmerkt, is diversiteit. De leerlingen zijn afkomstig uit verschillende culturen, waaronder de Turkse, Marokkaanse en Somalische cultuur. Ook het lerarenteam is gemixt. De helft van de leerkrachten is niet-moslim. ,,We willen kinderen verschillende rolmodellen meegeven. We zijn wel een islamitische school, maar we hebben ons blik niet naar binnen gericht."

 

MEEDOEN Rob van Beek is een schoolleider met een maatschappelijke missie: ,,Ik wil dat ieder kind voldoende uitgerust wordt om mee te doen in deze samenleving. Ik wil voorkomen dat ze het gevoel krijgen niet welkom te zijn in Nederland en dan de drastische keuze maken om mee te gaan strijden in de jihad."

 

Die visie maakt dat leerlingen van de Bilalschool vaak te zien zijn bij culturele en sportieve evenementen in Amersfoort. ,,Je kunt het zo gek niet bedenken, maar we doen aan alles mee. We gaan naar theater, lopen de avondvierdaagse en nemen deel aan sporttoernooien: basketbal, voetbal, tafeltennis, hockey. Echt alles."

 

foto 1 Mukaddes' dochter op het Mehmet Akbulutplein, de oprichter van de eerste islamitische school in Nederland.

foto 2 Bilaldirecteur Rob van Beek met Mukaddes en haar zoontje: ,,Ik wil dat ieder kind zich in deze maatschappij welkom voelt."