• Jos Belleman

IVN publiekswandeling: Het rijke natuurleven op het kerkhof en de wagenwerkplaats

AMERSFOORT Op zondag 17 januari organiseert het IVN, Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid, een publiekswandeling. De natuurgidsen van het IVN gaan met wandelaars kijken

naar de winterse natuur op de begraafplaats en de ontwikkeling van de groene verbinding op de Wagenwerkplaats, zo worden verleden en heden gekoppeld. De start is ingang begraafplaats, aan de Soesterweg 187. De wandeling duurt van 14.00 tot 16.00 uur. Deelname is gratis, honden kunnen niet mee. Tevens geschikt voor rolstoelgebruikers.

De begraafplaats aan de Soesterweg is de oudste gemeentelijke begraafplaats van Amersfoort. Ze is in 1899 in gebruik genomen. Er zijn soldaten begraven uit de Eerste Wereldoorlog. Nu vinden er alleen nog bijzettingen plaats, want nieuwe graven kunnen niet meer worden uitgegeven. Veel graven zijn oud en vervallen. De natuur heeft zich al die tijd rustig kunnen ontwikkelen. De natuurgidsen gaan kijken hoe de bomen en de parkstructuur er in de winter uit ziet.

Schuin tegenover de begraafplaats ligt de Wagenwerkplaats. Hier worden treinen onderhouden en gerangeerd. In 2007 is Het Groene Spoort opgericht om een groene verbinding tot stand te brengen tussen de Eem in het centrum van Amersfoort en bos Birkhoven in het buitengebied. Het doel is om de huidige diversiteit aan planten te behouden, in combinatie met de behoefte aan buitenspelen en natuurbeleving. Een aantal plannen zijn al gerealiseerd zoals een stadsmoestuin, een park en de aanplanting van vlinderstruiken. Zo kunnen stadsproblemen als het stedelijke

warmte-eiland en de voortschrijdende verstening worden tegen gegaan. In deze wandeling worden verleden en heden gekoppeld door te kijken naar de natuur in de stad.

Meer informatie: IVN, tel. 033-4330385 of wandelingen@ivnamersfoort.nl.