• Cees de Vries

Jazzfestival geliefd bij lokaal bedrijfsleven

AMERSFOORT Dit jaar vindt van 11 tot en met 14 juni de 36ste editie plaats van het Amersfoort Jazz festival plaats waaraan de Rabobank Amersfoort Eemland al meer dan 10 jaar als hoofdsponsor verbonden is. De bank ziet het festival als een uitstekend instrument voor naamsbekendheid en voor haar zakelijke relaties. Tevens toont deze bank hierdoor haar betrokkenheid bij Amersfoort en het culturele leven in de stad.

Het festival heeft door haar lange geschiedenis veel sponsors gekend, maar opvallend veel zijn al gedurende langere tijd aan het festival verbonden. Zo ondersteunt het accountantskantoor Auren (vroeger Van Zwol Wijntjes) het festival al meer dan 15 jaar. Marree en Dijxhoorn levert niet alleen de voorzitter Edward Dijxhoorn aan Stichting Amersfoort Jazz, maar is daarnaast ook sponsor. Het Amersfoortse bedrijf Profin onder leiding van René van der Borch tot Verwolde heeft zelfs een groot billboard in de kantoortuin staan met daarop 'Trotse sponsor van Rabobank Amersfoort Jazz'.

Festival directeur Alexander Beets stelt: ,,In de huidige tijd moet je sponsors ook echt een waarde bieden voor hun bijdrage aan het festival. We hebben hier als festival goed op ingespeeld door naast het publieksdeel ook het evenement 'Winterjazz' en de 'VIP-avond' in het leven te roepen. Dit zijn uitstekend manieren om voor een sponsor en haar relaties meerwaarde te creëren."

Er zijn ook vele bedrijven die Amersfoort Jazz in natura ondersteunen, door hun kennis, materialen of locatie ter beschikking te stellen aan het festival. Een goed voorbeeld daarvan is De Observant. Uitbater Walrick Halewijn biedt gedurende het hele jaar een podium aan jazzoptredens en ook tijdens het festival vindt hier een uitgebreid programma plaats. Tijdens Rabobank Amersfoort Jazz is De Observant dan ook met recht het 'Home of Jazz'.

Naast de bank en het lokale bedrijfsleven wordt het festival ook ondersteund door rechtenorganisatie Sena. Voor Sena is het van belang dat er kwalitatief goede jazzfestivals blijven bestaan die aandacht hebben voor jong talent. De samenwerking uit zich onder andere in het presenteren van het Sena Nationaal Jeugd Jazz Orkest op zondagmiddag op het hoofdpodium.

Naast de gemeente is ook de provincie erg enthousiast over het festival. Beiden zien dat het festival nationaal een goede reputatie heeft en de stad Amersfoort daarmee in heel Nederland op de kaart zet.

Door de ondersteuning van zoveel en zo uiteenlopende partners is het mogelijk om Rabobank Amersfoort Jazz ieder jaar te organiseren. Al deze bedrijven maken het mogelijk dat vele bewoners uit Amersfoort en ook van ver daarbuiten tijdens het festival genieten van de mooie binnenstad en kennis kunnen maken met een breed scala aan artiesten. Van jonge talenten tot levende legendes, van plaatselijke artiesten tot internationale sterren.

De ambitie van het festival is om zich de komende jaren nog meer te profileren als toonaangevend met veel verrassende en deels internationale concerten. Voor 2016 staan samenwerkingen op stapel met landen als Zuid Afrika, Spanje en Duitsland.

foto Voor volgend jaar staat samenwerking met landen als Zuid Afrika, Spanje en Duitsland op het programma.