• AS Media

Jeugddetentie voor overval op juwelier Siebel

AMERSFOORT (JPU) De drie tienerjongens die vorig jaar december juwelier Siebel in de Utrechtsestraat overvielen, moeten de cel in. De drie verdachten van 14 en 15 jaar oud uit Amersfoort en Soest mochten hun berechting op vrije voeten afwachten, maar de Utrechtse rechtbank legde ze vrijdag 80 tot 120 dagen onvoorwaardelijke jeugddetentie op.

De Amersfoortse juwelierszaak werd op vrijdagochtend 18 december overvallen door twee personen die kort na openingstijd in de winkel kwamen en het aanwezige personeelslid met een alarmpistool bedreigden. Ook voorbijgangers die naar binnen wilden, kregen het wapen op zich gericht. De overvallers gingen er met sieraden vandoor nadat ze vitrines met een hamer hadden ingeslagen.

ACHTERVOLGING Tijdens de overval waren er veel mensen op straat en zij zagen de daders wegrennen in de richting van de Stadring. Een getuige pakte een tas af van één van de vluchtende daders. Ook zetten enkele omstanders de achtervolging in. Uiteindelijk kon de politie de drie verdachten bij park Randenbroek aanhouden. Een van hen had zich verstopt op het terrein van voetbalclub CJVV.

Een 15-jarige Amersfoorter en een even oude Soester kregen van de rechtbank 240 dagen jeugddetentie, waarvan 120 dagen voorwaardelijk, opgelegd. Zij hadden het plan bedacht en kochten het alarmpistool. Volgens de rechtbank was er goed over de overval nagedacht. Zo droegen de daders een dubbele laag kleding en waren er in de buurt vluchtfietsen klaargezet.

De jongste verdachte, een 14-jarige Amersfoorter, werd veroordeeld tot 200 dagen jeugddetentie, waarvan eveneens 120 dagen voorwaardelijk. Hij kreeg een lichtere straf omdat hij een kleinere rol had in de voorbereiding. De jongen was slechts enkele dagen voor de overval door zijn medeverdachten gevraagd om mee te doen.

JEUGDRECLASSERING Als bijzondere voorwaarde komen de drie verdachten onder toezicht van de jeugdreclassering en moeten ze meewerken aan een intensief begeleiding- en behandelingstraject. Ook mogen ze gedurende een half jaar geen contact met elkaar hebben.

De opgelegde straffen zijn overeenkomstig de eis van de officier van justitie. De rechters hielden in het voordeel van de verdachten rekening met hun jeugdige leeftijden en het feit dat ze spijt hebben betuigd, maar ze vonden een celstraf wel op zijn plaats vanwege de ernst van het gepleegde feit. De rechters tilden vooral zwaar aan het gebruik van het wapen.

De drie verdachten werden na het aanhoren van het vonnis gelijk meegenomen door de parketpolitie.