• Archief BDUmedia

Jongeren staan in marathonuitzending op voor anderen

AMERSFOORT Vijftig jongeren uit verschillende kerken in Amersfoort en Leusden gaan in de nacht van Goede Vrijdag (19 april) op Stille Zaterdag actie voeren voor daklozen, vluchtelingen, mensen die eenzaam zijn; mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Het is uitwerking van de 'paasgedachte' onder het motto: Standby and Standup. Burgemeester Bolsius zal vrijdag 19 april om 19.00 uur persoonlijk het startschot geven. De complete actie is rechtstreeks te volgen tijdens een vijftien uur durende uitzending via radio en televisie bij de regionale omroep EVA.

Het verhaal van Pasen gaat over Jezus die opstaat uit de dood. De jongeren vertalen het 'opstaan' in opkomen voor de ander. Burgemeester Lucas Bolsius geeft het startsein en laat ook weten voor wie hij wil 'opstaan'. Welke mensen verdienen volgens hem extra aandacht. Daarna is Carla de Bruin te gast. Zij wil graag matrassen organiseren voor Syrische vluchtelingen. De jongeren gaan op zoek naar geld. Hopelijk zijn er luisteraars en kijkers die hen willen steunen, misschien bedrijven, kunnen de jongeren radiocommercials verkopen (en uitzenden), 'airtime' verzilveren.

Bernadette van Dijk is de straatpastor. Zij is het vertrouwde en betrouwbare gezicht voor veel mensen van de straat, dak- en thuislozen in Amersfoort. Een aantal van de jongeren gaan met haar mee door de nacht in Amersfoort en naar de nachtopvang op het Smallepad om iets lekkers, iets gezonds te brengen. Standby and Standup! Andere jongeren zijn te gast in het Meander Ziekenhuis, een huisartsenpost, sommige mogen met de politie mee, Maria Berends vertelt over haar nachten als ziekenhuispastor en Arjen van der Linden, ooit stadsdichter, presenteert een speciaal gedicht over de Amersfoortse nacht. Er wordt contact gezocht met mensen (Amersfoorters) elders in de wereld: Taizé, New York (waar het 6 uur eerder is), Christchurch: hoe beleven zij Pasen?

Alles is te zien en te horen in een marathonuitzending bij EVA radio en tv. Nog niet eerder is op een dergelijke manier een live-nachtuitzending gerealiseerd. De project sluit na af met een feestelijk paasontbijt op zaterdagmorgen 20 april voor senioren; waarbij de vijftig jongeren zorgen voor zachte eitjes, verse jus d'orange, een goed verhaal en gezellig gezelschap.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden als gast of donateur.