• Archief BDUmedia

Justitie eist jeugddetentie tegen jonge overvallers juwelier Siebel

AMERSFOORT De drie tienerjongens die vorig jaar december juwelier Siebel in de Utrechtsestraat in Amersfoort zouden hebben overvallen, moeten jeugddetentie en een intensieve trajectbegeleiding opgelegd krijgen. Dat heeft de officier van justitie vrijdag geëist in de strafzaak tegen de drie minderjarige verdachten uit Amersfoort en Soest.

De Amersfoortse juwelierszaak werd op vrijdagochtend 18 december overvallen door twee personen die kort na openingstijd in de winkel kwamen en het aanwezige personeel met een vuurwapen bedreigden. Enkele vitrines werden ingeslagen en diverse goederen werden buitgemaakt.

Tijdens de overval waren er veel mensen op straat en zij zagen de daders wegrennen in de richting van de Stadring. Een getuige pakte een tas af van één van de vluchtende daders. Ook achtervolgden enkele omstanders de daders. Uiteindelijk hield de politie bij de velden van voetbalvereniging CJVV twee jongens van 14 en 15 jaar uit Amersfoort en een 15-jarige jongen uit Soest aan.

Tegen de twee oudste verdachten eiste de officier van justitie vrijdag in de Utrechtse rechtszaal 240 dagen jeugddetentie, waarvan de helft voorwaardelijk. De derde verdachte hoorde 200 dagen jeugddetentie eisen, waarvan eveneens 120 dagen voorwaardelijk. Als bijzondere voorwaarde moeten ze alle drie van de aanklager deelnemen aan een intensief begeleidingstraject van de reclassering. Ook moeten ze behandelingen volgen.

De rechtbank doet op 1 april uitspraak. Vanwege de leeftijd van de verdachten vond de behandeling van de strafzaak vrijdag achter gesloten deuren plaats.