• Koningsdag in Amersfoort (POOL)

    ANP Foto

Kamervragen over protestactie Extinction Rebellion

AMERSFOORT PVV Tweede Kamerlid Martin Bosma heeft Kamervragen ingediend over het protest van Extinction Rebellion zaterdag tijdens Koningsdag. ,,De anti-democratische agressie van Extinction Rebellion: 'Het volledig lamleggen van hoofdsteden en het vernietigen van handel en vervoer.' Waarom krijgt die club een ereplek op Koningsdag", twittert de politicus.

Bosma benadrukt in die vragenlijst verkeersovertredingen die de actiegroep een dag ervoor nog in Amsterdam pleegde. ,,Eén dag na deze wetsovertreding krijgt dezelfde club een ereplaats bij de intocht van de Koning op Koningsdag. De overheid zegt daarmee: het is prima de wet te overtreden."

Bosma is bovendien benieuwd naar de rol die de gemeente Amersfoort en de NOS hebben gespeeld bij het toestaan en het in beeld brengen van de demonstratie.  „Dit is minutieus voorbereid en afgestemd met de NOS. Het lukt je echt niet met acht man in reddingsvesten en spandoeken tussen het publiek te staan waar de beveiliging zo enorm is. De NOS had zelfs onder water gefilmd. Dat betekent dat je duikers nodig hebt en onderwatercamera's, die heb je ook niet zomaar", aldus het Kamerlid tegen De Telegraaf. Burgemeester Lucas Bolsius stelt via zijn woordvoerster dat hij om principiële redenen toestemming voor de demonstratie heeft gegeven.