• Kamp Amersfoort
  • Kamp Amersfoort
  • Kamp Amersfoort
  • Kamp Amersfoort

Kamp Amersfoort krijgt originele poort terug

AMERSFOORT Kamp Amersfoort krijgt de originele toegangspoort terug. Bezoekers van het voormalige concentratiekamp komen voortaan via dezelfde route binnen als de 35.000 gevangenen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De stenen poort gaat dienen als ingang van het bezoekerscentrum, dat dit jaar met steun van onder meer het vfonds en de Nationale Postcodeloterij wordt uitgebreid. De poort is nu nog eigendom van de politieschool. Het blauwe metalen hekwerk erin wordt verwijderd en vervangen door een replica van de houten poort van destijds.

BELADEN PLEK ,,Achter de poort ging voor veel gevangenen een ware hel schuil'', zegt Willemien Meershoek, directeur van Kamp Amersfoort. ,,Het is voor ons van groot belang dat we bezoekers binnenkort die beladen plek van het kamp kunnen laten zien.''

KAMP AMERSFOORT In Kamp Amersfoort zaten tijdens de oorlog meer dan 35.000 Nederlanders gevangen, vaak in erbarmelijke omstandigheden. Honderden gevangenen stierven door ontbering of voor een vuurpeloton. Vele duizenden gevangenen gingen, vaak al verzwakt, op transport naar kampen in nazi-Duitsland. Daar kwamen velen om het leven door honger, ziekte en mishandeling.