Kamp Amersfoort krijgt ton voor tweede fase uitbreiding

AMERSFOORT De tweede fase van de uitbreiding van Kamp Amersfoort is een stap dichterbij gekomen. Stichting Dioraphte kent het herinneringscentrum 100.000 euro toe voor de bouw van een ondergrondse tentoonstellingsruimte en de inrichting daarvan. Stichting Dioraphte is een vermogensfonds dat goede doelen steunt in Afrika en Nederland en onder meer geld beschikbaar stelt voor cultureel erfgoed. Het geld wordt alleen uitgekeerd als Kamp Amersfoort voldoende andere sponsors vindt voor de tweede fase van de uitbreiding.

Eerder kreeg Kamp Amersfoort al geld bij elkaar voor de eerste fase van de verbouwing, bestaande uit vergroting van de binnenplaats, plaatsing van een paviljoen en uitbreiding van het huidige bezoekerscentrum. Deze fase wordt mogelijk gemaakt door de Postcodeloterij, het fonds, de provincie Utrecht en de gemeenten Amersfoort en Leusden. De bouw gaat in 2018 van start.

Kamp Amersfoort ligt op de grens van Leusden en Amersfoort en was één van de belangrijkste concentratiekampen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Meer dan 35.000 Nederlanders werden er vastgezet. In de omgeving van het kamp, dat berucht was vanwege de terreur die er heerste, werden meer dan driehonderd gevangenen, veelal verzetsmensen, gefusilleerd. De nazi's voerden tienduizenden gevangenen door naar kampen in Duitsland, waar velen alsnog om het leven kwamen.