• Jeroen van der Veer

Keistadpatrouille: De politie Amersfoort op de voet gevolgd (6)

AMERSFOORT Het is rond de klok van 23.00 uur als Ilker vrijdagavond zijn uniform aantrekt en zich gereed maakt voor een nachtdienst in Amersfoort. Zijn collega's zijn op dat moment al gebriefd en op de straat te vinden, als ook de Ilker in de auto stapt. ,,Ik ben benieuwd wat de nacht gaat brengen. Dat blijft toch iedere keer weer een verrassing en dat maakt het werken bij de politie voor mij zo leuk."

Jeroen van der Veer

De auto rolt nog maar net of Ilker wordt gevraagd naar een overlastmelding te gaan. Het is vrijdagavond en er zijn dus veel inwoners van Amersfoort met vrienden wat aan het drinken. Ilker niet, hij moet gewoon werken en zit deze avond alleen in de auto. Hij rijdt vrijwel iedere melding mee om zijn collega's te assisteren. ,,Deze overlastmelding kan ik wel alleen afhandelen. Aan de deur vraag ik even vragen of de muziek wat zachter kan en daarmee is het probleem vaak al wel verholpen."

KOETJES EN KALFJES Eenmaal in de wijk Kattenbroek aangekomen, hoort Ilker niets wat lijkt op geluidsoverlast. Hij neemt contact op met de meldster, die aangeeft dat ook zij geen overlast meer ervaart. ,,We hebben graag dat mensen blijven bellen, ook al twijfelen ze of ze de politie moeten inschakelen. Wij adviseren bij twijfel altijd te bellen en al helemaal bij een verdachte situaties. Wij rijden liever een keer te vaak en daardoor mogelijk voor niets, dan een keer te weinig. De burgers zijn voor ons de ogen op straat en wij hebben hen dan ook echt nodig."

Ilker vervolgt zijn weg en diverse hotspots worden bezocht. Bij een bos worden twee groepen aangetroffen. Ze doen niets strafbaars, maar om ze uit de anonimiteit te halen besluit Ilker even tijd voor hen te maken. Het gesprekje gaat over koetjes en kalfjes en de tieners vinden het zichtbaar interessant dat een agent zo laagdrempelig met ze praat. Het liefst blijven zij uren met hem kletsen, maar de politieman moet door. Op naar de binnenstad.

HOOG IN DE ADRENALINE Het blijkt daar gezellig druk en daardoor vervolgt hij zijn weg. Ook in de Amersfoortse wijken lijkt alles onder controle en twee overlastmeldingen later komt Ilker aan op het bureau. Het is 04 uur in de nacht en dus tijd om zijn warme maaltijd te nuttige. Het lijkt een rustige nacht te zijn en te blijven, tot hij samen met zijn collega's net aan de laatste happen wil beginnen. ,,Een heterdaad inbraak in Vathorst", klinkt er over de portofoon. ,,Meer informatie volgt."
Terwijl de meldkamer de 112-telefoontjes aanhoort, is de melding al gegeven en laten de aanwezige agenten op het bureau alles vallen. Van de stilte die er was toen de melding binnenkwam is niets meer over en het vallende bestek verraad dat de agenten hoog in hun adrenaline zitten.

ZWAAILAMPEN Het is op dat moment stil op straat en daarom rijden de agenten alleen met optische lichtsignalen en is de sirene alleen kort hoorbaar op drukke kruispunten. Zij willen tenslotte de daders niet laten weten dat ze in de buurt zijn. Meerdere politie-auto's rijden richting Vathorst en al rijdend wordt duidelijk dat het om een ramkraak gaat.
De blik van Ilker wordt nog serieuzer en zijn voet drukt harder op gaspedaal. ,,Dit is een melding die je niet graag krijgt en als hij er dan wel komt, moeten de daders worden gepakt", zegt hij, terwijl de zwaailampen net voor Vathorst worden uitgedrukt.

'WAT EEN BENDE' De meldkamer zet alle eenheden strategisch weg. Sommigen cirkelen om het winkelcentrum, de anderen gaan de wijken in en Ilker wordt met een andere eenheid naar de winkel gestuurd.

Het enige wat ze daar zien is een enorme ravage en een auto die achteruit in een juwelierszaak is gereden. De koplampen branden nog, maar van de daders lijkt ieder spoor te ontbreken. ,,Ze zijn net weggereden op twee witte scooters. Vier man", schreeuwt een ooggetuigen vanaf zijn balkon. Ondanks een grote zoektocht blijken de verdachten te zijn ontkomen.

De getuigen worden gehoord en ook de eigenaar van het pand krijgt een telefoontje. Zij komt al snel naar haar winkel en schrikt enorm. Ilker neemt haar mee het pand in. ,,Wat een bende", zegt de zichtbaar geschrokken vrouw.

OP Z'N KOP Onderzoek op straat levert nog wel iets op. Meerdere getuigen leggen een verklaring af. Omdat de agenten na een uur nog maar weinig bij het incident kunnen betekenen, wordt er afgeschaald. Ilke blijft als enige bij het pand. ,,De berger gaat de auto vierkant bergen. Dat houdt in dat er zo min mogelijk sporen worden gewist en dat de auto nog beter kan worden onderzocht."

Als het voertuig eenmaal is geborgen, kan ook Ilker naar huis. Het is dan anderhalf uur later dan zijn oorspronkelijke eindtijd. ,,Dat is ook het politiewerk. Het leek een rustige avond te worden en een incident kan alles op z'n kop zetten. Ik ga nu lekker mijn bed in; morgen weer een nachtdienst."

Lees hier andere delen in de serie Keistadpatrouille.