• Bij de voorlichting op de basisschool willen de kinderen een handtekening van de populaire Jeanet.

    Jeroen van der Veer

Keistadpatrouille: Politie Amersfoort op de voet gevolgd (2)

AMERSFOORT In de politieserie Keistadpatrouille gaat journalist Jeroen van der Veer namens De Stad Amersfoort de komende periode mee met de politie in Amersfoort. In deel twee gaat hij op pad met wijkagent Jeanet.

Jeroen van der Veer

In het ooit zo rumoerige Liendert rijdt Jeanet op haar gemakje rond, als er aan de linkerkant opeens een stel kinderen stopt met hun balspel. De oogjes van de tieners zijn allemaal gericht op de opvallende politieauto en de bal is opeens even niet meer interessant. Al snel zien ze dat hun wijkagent in de auto zit en de handjes gaan de lucht in. Ze lachen en zwaaien, om vervolgens weer verder te gaan met hun bezigheid.

Het doet Jeanet zichtbaar goed om contact te hebben met de buurtbewoners in de wijk. Ze is er wijkagent en mede door het gebruik van social media is zij op een positieve manier bekend in heel Amersfoort. ,,Mijn werk is heel moeilijk uit te leggen", zegt de goedlachse Jeanet, als ze langs enkele flats rijdt. ,,Je probeert problemen voor te zijn, bij de mensen achter de voordeur te komen en het aanspreekpunt voor hen te zijn. Dit werk is veel meer dan alleen maar 112-meldingen rijden en de noodzakelijke pleisters plakken."

SCHOOLBEZOEK Dat wordt in de loop van de dag steeds duidelijker. De agenda staat vol met geplande (huis)bezoekjes. De eerste volgt al snel tijdens haar middagdienst, als Jeanet op basisschool De Windroos in twee klassen voorlichting gaat geven. Als ze haar auto voor de school parkeert, is het schoolplein gevuld met kinderen. Zij hebben op dat moment pauze en het voertuig trekt direct de aandacht. Alsof Sinterklaas het plein op komt rijden, rennen de kinderen op haar af en wordt ze door hen zelfs bij haar naam genoemd. ,,Een goed teken dat ze naar mij toekomen in plaats van wegduiken", glundert Jeanet.

VRAGEN Als ze zich eenmaal door de groep heeft gewurmd, kunnen de voorlichtingen in de twee klassen beginnen. Ze legt het politiewerk uit aan kinderen onder de tien jaar en geeft antwoord op de meest originele vragen. ,,Deze momenten zijn goud waard", zegt ze later. ,,Hierdoor krijgen de kinderen op jonge leeftijd een goede ervaring met de politie en leg je de basis voor de toekomst. Daarnaast is het voor een wijkagent belangrijk om korte lijntjes met schooldirecties te hebben. Op deze manier vang je meerdere vliegen in één klap."

DE FIETS Als de kinderen allemaal een fluitje van haar hebben gekregen, verlaat Jeanet De Windroos en wordt koers gezet naar het bureau. Daar wordt een overleg gevoerd met haar collega's. Zo is er binnenkort een grote instap in Vathorst, waarbij Jeanet door haar neventaken een belangrijke rol heeft. Als dat besproken is, worden de straten van Liendert weer opgezocht. Waar ze normaal steevast de fiets pakt, rijdt ze nu in de auto. ,,Doordat je fietst, ben je makkelijker aanspreekbaar, hoor en zie je meer en ben je veel flexibeler. De drempel is voor burgers dan nog lager om mij aan te spreken en ikzelf kan ook makkelijker een praatje maken. Alleen ik keek net op Buienradar en het lijkt mij handiger om de auto te pakken."

Bekende hotspots worden bezocht, tot de agent opeens door een vrouw wordt aangesproken. Een grote berg afval ligt op straat, met daarbij potjes medicatie. Deze worden meegenomen naar het bureau en Jeanet maakt een melding bij de gemeente, zodat het opgeruimd kan worden.

KORTE GESPREKJES ZIJN GOUD WAARD Na enkele huisbezoekjes en een kort gesprekje met de Alliantie zet de vrouwelijke agent koers richting Amerena. Dit sportpaleis is nog niet zo lang geopend en is gevestigd in haar werkgebied. ,,Het is goed om te kijken hoe wij hier bij een mogelijke noodsituatie zo snel mogelijk kunnen komen en sowieso is het goed om ons hier te laten zien. Voorkomen is beter dan genezen."

Als ze net weer de auto wil instappen, wordt ze voor de Steenuil door een goed geklede jongen aangesproken. Het is een bekende van de politie. ,,Jeanet, heb je even de tijd of ben je druk? Ik wil graag vertellen dat het met mij goed gaat", klinkt het. ,,Ik heb een vrijwilligersbaan en ben minder gaan blowen. Dit leventje bevalt mij veel beter." Het is het resultaat van flink investeren, waaronder door Jeanet. ,,Hij heeft minder goede ervaringen gehad met de politie, maar komt nu naar mij toe. Dat doet mij goed, want dat geeft aan dat er een vertrouwensband is ontstaan. Niet om de noodhulpdienst te kort te doen, maar zij rijden naar een melding, lossen de noodsituatie op en gaan vervolgens weer door naar de volgende 112-melding. Voor mij ligt er dan vervolgens de taak om in de casus te duiken en proberen te helpen waar dat mogelijk is. Dat is bij deze meneer dus aardig gelukt, als ik dit zo hoor. Hij zag er goed uit, hij had een lach op zijn gezicht en dat vind ik mooi om te zien."

TROTS Ook wijkagenten luisteren continu mee over de portofoon, maar écht in actie hoeft Jeanet deze middag niet te komen. Hierdoor is er tijd om naar een weerbaarheidstraining te gaan, die sinds kort aan meisjes in Rustenburg wordt gegeven. ,,Ik was hier bij de opening en had beloofd nog eens terug te komen. Daar heb ik nu mooi de tijd voor."

Nadat ze een tijdje heeft meegedaan, vertrekt de agent weer en zit de dienst er zo goed als op. Nog even een berichtje op social-media en dan kan met een tevreden gevoel de portofoon uitgeschakeld worden. Waar het in Liendert ooit erg druk was wat betreft overlast, lijkt dat de laatste tijd mee te vallen. ,,Daar ben ik trots op. We werken er keihard aan. Niet alleen de politie, maar ook zeker andere partijen. Het is mooi om te zien dat het effect heeft."