• Jeroen van der Veer beleefde een roerige nacht met de politie.

Keistadpatrouille: Politie Amersfoort op de voet gevolgd (4)

AMERSFOORT In de politieserie 'Keistad Patrouille' gaat journalist Jeroen van der Veer regelmatig mee met de politie in Amersfoort. In dit deel een verhaal over de noodhulpdienst die in de nacht waakt over de straten in de Keistad.

Jeroen van der Veer

Als de nachtdienst van Thomas en Gerold net is begonnen, moeten ze direct hun eerste spoedrit van de zaterdagavond rijden. Bij Het Masker in Kattenbroek zou een man met een boksbeugel zijn geslagen en de verdachten zijn op een scooter gevlucht.

AANHOUDING NA ZINLOOS GEWELD Door te rijden over de fietspaden in Park Schothorst is het tweetal snel bij het slachtoffer. Deze heeft overduidelijk rake tikken gekregen en de eerste zorg is zijn gezondheid. Terwijl Gerhard zich daar mee bezig houdt, hoort Thomas een getuige. Hierdoor is er al snel een signalement bekend en door de portofoon wordt deze doorgegeven aan zijn collega.
De getuige en het slachtoffer balen dat het gewelddadige duo er op een scooter vandoor is gegaan en waarschijnlijk nooit worden gevonden, maar dan komt Thomas opeens met het mooie nieuws. ,,Mijn collega's hebben het tweetal staande gehouden."
Nadat het slachtoffer - dat naar eigen zeggen totaal onverwacht door onbekenden werd geslagen - is nagekeken door het ambulancepersoneel, wordt op het bureau de aangifte gedaan. Doordat een collega geblesseerd op het bureau zit, kunnen de twee agenten direct weer de straat op. ,,In het systeem noteren wij wel even de gegevens en bevindingen en daarna wordt het op het bureau verder opgepakt", duidt Thomas.

ALCOHOL Doordat het verder rustig is in Amersfoort, worden passerende auto's gecontroleerd. Terwijl Gerhard rijdt, voert Thomas kentekens in op zijn mobiel. Als er feiten uit het verleden naar voren komen, of als het rijgedrag opvallend is of als politie-informatie ervoor zorgt dat de agenten twijfelen, dan volgt een stopteken. ,,Dat doen wij niet om hen te pesten, maar voor een stukje veiligheid in de stad."
Regelmatig krijgen bestuurders een stopteken en voor de zekerheid volgt dan ook keer op keer een blaastest. ,,Vooral op een zaterdagavond drinken mensen een drankje (te veel) en kruipen daarna achter het stuur. Ook daarom doen wij deze steekproeven."

DRUGSTEST Dan wordt het team opgeroepen voor een voorval voor het politiebureau. Er zou een vrouw uit een auto zijn geduwd dan wel gevallen, waarna het voertuig wegreed en later de vrouw weer oppikte. Met spoed rijden ook Thomas en Gerhard er heen, terwijl andere eenheden ook de jacht inzetten. Op strategische wijze wordt de auto klemgereden en een onderzoek gaat van start.
De vrouw verklaart niet te zijn geduwd en in een pissige bui zelf uit de auto te zijn gesprongen. Terwijl zij vooral bezorgd is om haar gevallen telefoon, wordt de bestuurder van het voertuig onderworpen aan een drugstest. ,,Je bent bij deze aangehouden", zegt Thomas nadat de drugstest gereed is.
Eenmaal op het bureau aangekomen worden zijn spullen opgeborgen en daar is hij niet blij mee. ,,Mag ik mijn telefoon echt niet meenemen de cel in", vraagt hij. Thomas kan zijn lach maar net inhouden en zegt dat dit niet mag. ,,Maar dan kan ik geen Netflix kijken."
Omdat na een drugstest ook bloed afgenomen moet worden, komt er een arts naar het bureau. Het rijbewijs is de bestuurder voorlopig kwijt en hij moet wachten op het bloedonderzoek. Thomas: ,,Hij zegt dat hij gisteren drugs heeft gebruikt en dan vond 'ie dat hij nu wel weer kon rijden. Dat is stom. Als je drugs gebruikt, weet je dat dit een tijd in je bloed kan blijven zitten. Hij nam het risico om te rijden en ondervindt daar nu de gevolgen van."

KOPERDIEFSTAL Terwijl Thomas en Gerhard druk zijn met de verdachte, krijgen Miquel en Bouke een melding waarbij een getuige een koperdief aan het werk ziet. Laatstgenoemde twee hebben eigenlijk horecadienst, maar sluiten toch bij de melding aan. Met diverse eenheden wordt de wijk Soesterkwartier als een web gesloten en een motoragent weet de dief in de kraag te grijpen.
Op het bureau neemt Bouke zijn vingerafdrukken af en maakt foto's voor het dossier, terwijl Miquel alvast het administratieve werk op zich neemt. ,,Hierdoor zijn we snel weer buiten, want straks krijg je de uitloop van de horeca-avond."

UITLOOP VAN DE HORECA De uitloop lijkt vrij soepel te verlopen, maar toch moeten de twee agenten nog een keer aan de bak. In de binnenstad schijnt een conflict uit de hand te zijn gelopen. Een jongen wordt thuis bezocht door Miquel en Bouke en zij horen het verhaal aan. ,,Ik zie dat je een klap op je achterhoofd hebt gehad en raad je aan om even naar de huisartsenpost te gaan", aldus Bouke tegen de jongen.
,,Je hebt ons nu net het signalement doorgegeven en wij gaan in de stad kijken of we hem nog kunnen aantreffen. Bel morgen even naar het bureau om aangifte te doen, want dan heb je ook het medisch rapport en kunnen we die toevoegen."

HAZENSLAAPJE De twee maken vervolgens nog een rondje door 'hun' binnenstad, waar het op dat moment rustig is. Hun dag zit er na wat typewerk op. Het is 07.00 uur in de ochtend en zij kunnen beginnen aan hun hazenslaapje. De volgende dag wacht weer een dienst…