• Jeroen van der Veer

KeistadPatrouille: Politie Amersfoort op de voet gevolgd (5)

AMERSFOORT In de politieserie Keistadpatrouille gaat journalist Jeroen van der Veer de komende tijd mee met de politie in Amersfoort. In deel vijf wordt meegekeken met Miquel, Ilker en Joost, die allen werkzaam zijn in de noodhulp.

Jeroen van der Veer

De dienst begint rustig voor Ilker en Miquel, die surveilleren door de straten van Amersfoort. Het duo hoort op deze donderdagavond enkele meldingen over de portofoon, maar deze zijn niet voor hen bestemd. Tot er een vraag komt vanuit de meldkamer om richting het Leusderkwartier te rijden. Bewoners troffen bij thuiskomst de schuifpui open aan en er waren goederen gestolen. ,,Shit", zegt Miquel. ,,Wederom een inbraak. Je merkt dat het sneller donker wordt en criminelen vaker inbreken. Dit heeft een enorme impact op de bewoners."

Op locatie is de schade goed zichtbaar. Met een schroevendraaier is de deur geforceerd en vervolgens met geweld geopend. Terwijl Miquel met de bewoners de woning bekijkt, start Ilker het buurtonderzoek. Hierbij wordt een weggenomen tas teruggevonden, maar de rest van de vele spullen zijn de bewoners kwijt.
Tijdens het opnemen van de aangifte neemt Miquel alle tijd voor de gedupeerden. ,,Zo'n inbraak doet veel met je. Daarom is goede zorg gewenst en dat is op zo'n moment ook het enige wat wij kunnen doen. We noteren alles, laten mogelijk het forensisch opsporingsteam komen en starten het onderzoek."

ZERO TOLERANCE Na zo'n twee uur schudden Miquel en Ilker de handen van de bewoners en verlaten de woning. Terwijl voor de bewoners de tijd even stilstaat, gaat het werk voor de agenten door. Ze vervolgen hun weg en komen aan in de binnenstad, waar ze op de Kamp in korte tijd diverse automobilisten een verkeersovertreding zien maken. ,,Zij ontvangen een bon, want in dit deel geldt een zerotolerancebeleid. Bewoners en winkeliers ervaren overlast en dus treden we op."

HALT-STRAF De avonddienst zit erop, maar voor Ilker wachten nog enkele nachtdiensten. Zo ook zaterdag, als hij samen met zijn maatje Joost de straten van Amersfoort veilig probeert te houden.
Twee eigenaren van een restaurant in het Soesterkwartier zijn hun gevoel van veiligheid even kwijt, als bij hun op dat moment gesloten pand jongens opduiken. Zij slaan op de ruiten en als de eigenaar er achteraan rent, vluchten ze. Vervolgens wordt de man privé gebeld door de groep en krijgt hij bedreigingen naar zijn hoofd geslingerd.

Nadat Ilker en Joost de camerabeelden hebben bekeken, willen ze wegrijden als ze de eigenaar opeens horen roepen. Een van de verdachten fietst langs en zodoende heeft de politie direct 'beet'. De jongen ontkent in eerste instantie, maar als Joost hem confronteert met de beelden breekt de tiener. Hij moet samen met de agenten naar zijn ouders.

Doordat de verdachte minderjarig is en de ouders de boetes moeilijk kunnen betalen, komt Joost met een alternatief. ,,Een HALT-straf. Daar leert hij meer van en dan zijn jullie niet de dupe van zijn daden", zegt hij tegen de geschrokken ouders. ,,Vandalisme, rijden zonder licht en geen ID-kaart bij zich hebben leveren flinke boetes op."

De moeder bedankt de agenten en ook zij zijn tevreden: ,,Het is mooi dat wij een van die jongens konden pakken en dat is ook fijn voor de restauranteigenaren. Wij konden eenvoudig bonnen uitschrijven, maar de ouders en hijzelf hebben hier meer aan. Hier leert 'ie hopelijk van."

WIJK AFZETTEN Later op de avond snellen Joost en Ilker naar Hooglanderveen, als een buurtbewoner om 5.00 uur een boorgeluid hoort. ,,Veel inbraken worden gedaan door middel van cilindertrekken", aldus Ilker. ,,Dit kan een heterdaadje worden."
Diverse eenheden zetten een deel van Hooglanderveen strategisch af. Het net moet zich vervolgens sluiten om de dader(s). Ondanks een zoektocht door de tuinen worden er geen verdachte personen aangetroffen. ,,Maar laten we in de wijk wat rond blijven hangen", zegt Ilker. ,,Ik vertrouw het niet helemaal."

ZOEKTOCHT Zijn onderbuikgevoel wordt bevestigd als ze drie fietsen aantreffen op een opvallende plek, maar de agenten kunnen er weinig mee. Als ze verder door de straten van Hooglanderveen rijden, zien ze nog meer opvallende tweewielers. ,,Meerdere dezelfde soort fietsen staan aan de straatkant. Alsof ze klaar zijn gezet om opgehaald te worden."
In een straal van een kilometer zijn het er een stuk of zeven en daarom zoekt het tweetal naar een grote bus. ,,Mogelijk is een bende actief die deze fietsen klaarzet om ze in te laden. Alleen zien wij nu niets strafbaars, dus kunnen we niets."

Ondanks de moeite die ze erin stoppen, blijft de zoektocht zonder resultaat. Ze noteren het wel in het systeem en surveilleren vervolgens nog even in de binnenstad. Als het ook daar rustig is en blijft, vertrekken Joost en Ilker met een voldaan gevoel naar het bureau.