• Vorig jaar werd de kermis ontsierd door diverse grote incidenten. 

    Jeroen van der Veer

'Kermis Eemplein moet een feestje zijn'

AMERSFOORT Met de kermis weer op de agenda schieten bij veel omwonenden van het Eemplein de nekharen alweer omhoog. Na de ongeregeldheden van vorig jaar wil men koste wat kost voorkomen dat het van 25 tot en met 29 oktober opnieuw mis gaat. Daarbij kan men rekenen op de hulp van de gemeente Amersfoort. Er zijn flink wat maatregelen genomen, het terrein zal omringt zijn met dranghekken en camera's. ,,Het moet een feestje worden."

Jeroen van der Veer

Plotseling was Amersfoort vorig jaar landelijk nieuws. Waar men hoopte op positieve reclame, bleef dat uit. Cameraploegen kwamen naar het Eemplein om met eigen ogen te aanschouwen hoe de politie orde moest houden.

Het ging op de eerste dag van de kermis volledig mis. Zo werd de avond op het evenemententerrein ontsierd door een grote vechtpartij. Rond de klok van half acht werd er voor de zoveelste keer (zwaar) vuurwerk afgestoken, waarna de politie ingreep en besloot de kermis te sluiten.

 

HUISREGELS Ramen van omliggende woningen sneuvelden en er volgden diverse arrestaties. Desondanks heeft de gemeente nooit getwijfeld om dit jaar de kermis te annuleren. Men doet er alles aan om een kopie van vorig jaar te voorkomen. ,,De kermis werd vorig jaar goed bezocht. Gezinnen en tieners hebben genoten van de jaarlijkse attracties. Om die reden heeft de gemeente Amersfoort dan ook dit jaar de vergunning voor het evenement verleend", aldus burgemeester Lucas Bolsius. Om de bewoners rondom het plein gerust te stellen, heeft Bolsius hen uitgenodigd om op gesprek te komen. In het Stadhuis gaf de burgervader antwoord op de vragen en hoopt hij op een prettige kermis. ,,Er is mij veel aan gelegen om de kermis zo plezierig mogelijk te laten verlopen. Hiervoor zijn, in overleg met de kermisorganisatie, diverse aanvullende maatregelen in de vergunning opgenomen. Zoals bijvoorbeeld het gebruik van huisregels op het terrein van de kermis, de inzet van camera's en extra aandacht voor de afvalstromen."

 

FEESTJE VOOR IEDEREEN Een andere belangrijke maatregel is het dagelijkse toezicht van handhavers en de politie op het kermisterrein zelf en in het openbaar gebied rondom het Eemplein. ,,Meer maatregelen kunnen ze niet nemen", reageerde een van de bewoners. ,,Zolang de kermis hier kan blijven is het goed. Niet ermee stoppen vanwege een paar snotneuzen."

Dat is direct het geluid waar de gemeente op hoopte, duidt woordvoerder van de gemeente Iris van Veen. ,,Wij begrijpen de angst bij de mensen en dat is gezien vorig jaar ook terecht. Twijfel of we de kermis moesten stoppen, is er nooit geweest. Het moet een feestje voor iedereen worden."

 

Van Veen wil benadrukken dat de gemeente altijd bereikbaar is voor vragen en heeft het ook een gebiedsmanager aangewezen. Hij is te benaderen via s.wierckx@amersfoort.nl en te bellen op 033-4695285. ,,Na de kermis gaan wij met omwonenden om de tafel zitten om het evenement te evalueren."