• Amersfoorts Mannenkoor

Kerstconcert met drie mannenkoren in De Flint

AMERSFOORT Christmas Proms 2017 is de titel van het kerstconcert dat het Amersfoorts Mannenkoor samen met twee andere mannenkoren onder leiding van Paul Michél Tijssen op vrijdag 22 december om 20.00 uur in Theater De Flint verzorgt. Met de medewerking van de bekende mezzo-sopraan Tania Kross en de percussionist Antonio Gutiérrez Ruba belooft het een gevarieerd en veelbelovend concert te worden.

Peter Bruinsma

Het idee voor dit concert kwam van de dirigent van het A.M.K Paul Michél Thijssen. Het was zijn wens om met drie van 'zijn' koren een groots kerstconcert in drie steden uit te voeren. Naast het AMK leidt Thijssen ook de IJsselzangers uit Zutphen en het Flevo's Mannenkoor uit Dronten. ,,Ik weet dus maar al te goed wat de drie koren vocaal gezien aankunnen en wat ik met de drie koren tesamen kan programmeren. Uitgangspunt was wel dat elk koor maximaal acht nieuwe stukken op de lessenaar zouden krijgen. Daardoor zou de studiedruk op dit concert aanvaardbaar blijven. Dat betekent dus ook dat elk van de drie koren enkele voor hen bekende stukken zal zingen."

Als alle zangers op het podium staan dan staat er een koor van honderdvijftig man. Heeft dat nog consequenties voor de balans met de solist? ,,Reken maar dat Tania Kross vocaal sterk genoeg is om samen met de mannen te zingen. Ze houdt van mannenkoorzang en was direct enthousiast toen we haar vroegen." Voorzitter John van Halderen beseft dat de organisatie van een dergelijk groots evenement enorm is, maar weet zich gesteund door een goed werkend team.

Tania Kross is natuurlijk een publiekstrekker. ,,Door haar deelname zullen onze zangers vocaal zeker geïnspireerd raken." Het Amersfoorts Mannenkoor bestaat dit jaar 110 jaar. ,,Dan mag je best een keer uitpakken", zegt van Halderen. ,,Met dit grote concert staan we stil bij deze mijlpaal."

Het AMK werd in 1907 opgericht door medewerkers van de Nederlandse Spoorwegen. In de eerste jaren werd er onder leiding van Nic. Hazendonk gerepeteerd in Het Boompje aan de Heiligenbergerweg. Inmiddels heeft het koor vijfenvijftig zangers en zingt het een gevarieerd repertoire van klassieke, religieuze en moderne muziek in een tiental talen. Het mannenkoor is een aparte cultuur. De balans in de stemgroepen is er doorgaans beter dan in gemengde koren, waar bijna stelselmatig te weinig mannen zijn."

John van Halderen ziet het Amersfoorts Mannenkoor weer groeien. ,,Vooral de laatste twee jaar zien we dat. In januari starten we weer met onze koorscholing 'Ontdek je stem', die onze dirigent op vier zaterdagochtenden voor zittende en nieuwe leden geeft. In die cursus worden de basisbeginselen van de koorzang onder de loep genomen." Tijssen onderwerpt de heren ook aan een stemtest. ,,Het gaat er dan vooral om waar de stem in het ensemble past. Zo kan ik horen wat ik als dirigent aan de nieuwe zanger heb."

Tijdens het kerstconcert zullen de drie koren zich steeds als één koor profileren, soms a capella maar veelal met begeleiding door pianist en percussionist. Het programma wordt een reis door de tijd en door vele landen.