• Maxima in amersfoort bij ROC

  Rinus van Denderen
 • Maxima in amersfoort bij ROC

  Rinus van Denderen
 • Maxima in amersfoort bij ROC

  Rinus van Denderen
 • Maxima in amersfoort bij ROC

  Rinus van Denderen

Koningin Máxima in gesprek met docenten

AMERSFOORT Gehuld in een donkerblauw ensemble met een grote hoed, kwam koningin Máxima vrijdag 6 oktober aan bij ROC Midden Nederland aan de Disketteweg. Aanleiding van haar bezoek was de vijfde editie van het Lerarencongres.

Hanna de Groot

Dit congres werd georganiseerd door de Onderwijscoöperatie en was gratis toegankelijk voor alle leraren in Nederland. Er werden tijdens dit congres onder andere workshops en lezingen gegeven.

Het was niet het eerste bezoek van de koningin aan Amersfoort vorige week. Donderdag 5 oktober was zij ook aanwezig bij het congres Gender & Gezondheid van WOMEN Inc. in de Rijtuigenloods. Tijdens die bijeenkomst stonden ontwikkelingen binnen de gendersensitieve gezondheidszorg centraal, zoals onderzoek, diagnose en behandeling.

Tijdens Máxima's tweede bezoek aan de Keistad stonden er verschillende onderdelen op het programma. Zij begon in de zogenaamde 'MAAKtent'. In deze grote, circusachtige tent, leerde de koningin meer over de verschillende technologieën die in het onderwijs worden gebruikt. Producten, gemaakt door leerlingen, werden door haar aandachtig bekeken. Als kers op de taart ontving de koningin een 3D foto van haar drie dochters. Toen ze ontdekte hoe het 3D effect te zien is, door de foto omhoog te houden en heen en weer te bewegen, riep ze enthousiast ,,wat mooi!"

RUIMTE Het tweede onderdeel van haar bezoek vond plaats in één van de leslokalen. Hier vond de workshop 'Leraar, grijp uw vak!' plaats. De koningin nam hier plaats aan één van de tafels om te discussiëren met leraren over professionaliteit en het nemen van verantwoordelijkheid. Na een inleiding van de gastspreker ging het aan de tafel van koningin Máxima al snel over de rol van de ouder. ,,We moeten meer met ouders in gesprek gaan. Ouders weten wat hun kind nodig heeft, en wij kunnen daar op onze beurt weer veel mee'', aldus één van de tafelgasten. ,,Daarnaast moeten we leerlingen de tijd geven.'' Koningin Máxima vulde dat aan met; ,,en ruimte.''

Na het tafelgesprek werd de koningin uitgenodigd in de lerarenkamer van het ROC. Daar sprak zij met voormalige 'Leraren van het Jaar' onder begeleiding van de voorzitter van de Lerarenkamer. Met interesse luisterde zij naar de ervaringen van deze prijswinnende docenten.

LOF-ONDERZOEK Het bezoek van de koningin werd afgesloten op het podium. Daar ontving zij het eerste exemplaar van het boek over LOF-onderzoek. LOF staat voor Leraren Ontwikkeling Fonds en stelt docenten in de gelegenheid hun plannen om onderwijs te verbeteren te realiseren. Zij dienen hiervoor een aanvraag in te dienen. Als deze wordt goedgekeurd, dan kunnen docenten een subsidie krijgen van dit fonds.

STREEKBEZOEK Na twee dagen vertoeven in Amersfoort reed de koningin rond 16.30 uur weer richting Wassenaar.

Over een kleine twee weken, op dinsdag 24 oktober, zal het koningspaar een streekbezoek brengen aan Eemland, te beginnen in het historische centrum van Amersfoort bij de Koppelpoort.

Als kers op de taart ontving de koningin een 3D foto van haar drie dochters.