• Maarten Brons is één van de kartrekkers van het festival Koppelting, dat volgende week wordt gehouden.

    Arjan Klaver

Koppelting, festival voor nieuwe ontwikkelingen

AMERFOORT De War rolt samen met FabLab Amersfoort van 21 tot en met 27 augustus het jaarlijkse grass-rootsfestival Koppelting uit. Zo zal, net als tijdens de vorige edities, doordeweeks een 'hackathon' plaatsvinden, gevolgd door een weekend boordevol 'unconference', waar de inhoud wordt bepaald door de deelnemers, over peer-productie en vrije alternatieven voor onze samenleving.

Arjan Klaver

'Koppel' is het gebied waar De War is gevestigd, het verwijst naar het gezamenlijk weidegebied dat hier ooit was. 'Ting' is een oud woord voor volksvergadering. Beide woorden maken samen Koppelting, een festival voor geïnteresseerden met en zonder een universitaire achtergrond. Het is een zomerconferentie waar de bezoekers samen werken aan diverse technologieën en ideeën, en waar kennisuitwisseling centraal staat. Dat gebeurt onder meer via verschillende zogenaamde hackathons, alweer een samentrekking, dit keer van de woorden 'hacken' en 'marathon', ofwel een workshop-achtige activiteit waarin in kleine groepjes creatieve oplossingen voor alledaagse problemen worden bedacht én uitgewerkt.

HACKATHON Het fenomeen hackathon wordt al een aantal jaren in binnen- en buitenland uitgerold. Zo deelden onlangs duizenden deelnemers op het SHA 2017 in Biddinghuizen hun creatieve toepassingen van technologie in liefst 800 lezingen. Doordat de samenstelling van elke groep zeer divers is wordt het onderwerp van alle kanten belicht waardoor de kans op goede oplossingen wordt vergroot. En zo zijn er hackathons rondom software- en websiteontwikkelaars, textielbewerking, milieu of emancipatie.

 

ONDERWERPEN ,,En juist de breedte van de aard van de onderwerpen heeft Koppelting in de afgelopen jaren zo uniek gemaakt", aldus Maarten Brons. Hij is een van de kartrekkers van dit festival. ,,Koppelting is een bijeenkomst van mensen die geïnteresseerd zijn in nieuwe ontwikkelingen in de maatschappij. Zo ging het al over sociaal vastgoedbeheer, open kennisdeling, ethiek en gentechnologie, broodfondsen met sprekers uit Noorwegen, Engeland, Italië, Nederland, Zwitserland, Duitsland, Frankrijk en Bangladesh. Dit jaar is er opnieuw aandacht voor zeer diverse onderwerpen. Zoals een lantaarnpaal van bamboe met verlichting die gevoed wordt door zonnecollectoren. Of een lezing over blockchain, bekend geworden door de bitcoin. Dit is een gedistribueerde database die veel meer dan alleen financiële transacties ondersteunt. Deze techniek kan ook ongekende veranderingen veroorzaken doordat bijvoorbeeld dataopslag, communicatie en slimme contracten decentraal, dus zonder centraal gezag, worden vastgelegd. Zo kan onze representatieve democratie drastisch veranderen. Of wat te denken van een onderwerp over de transformatie van stedelijk gebied naar smart cities. Onderwerpen die ons straks leiden naar een economie waar gedeeld wordt in plaats van vermenigvuldigd en waarin competitiedrang plaatsmaakt voor coöperatie."

Koppelting is van 21 tot 27 augustus bij De War, Geldersestraat 6 in Amersfoort. Het programma groeit met de dag en is pas compleet wanneer het festival begint. Deelnemers kunnen namelijk zelf tot de laatste dag programmaonderdelen toevoegen.

De meest actuele informatie over activiteiten en tijden is steeds te vinden op de website koppelting.org.