• Arjan Klaver

Koppelting, hacketon voor vrije gedachten

AMERSFOORT Op het terrein van De War wordt van 20 tot en met 26 augustus het jaarlijkse grass-rootsfestival Koppelting uitgerold. Zo zal net als tijdens de vorige edities doordeweeks een hacketon plaatsvinden, gevolgd door een weekend boordevol 'unconference' over peer-producties en vrije alternatieven voor onze samenleving.

'Koppel' is het gebied waar De War is gevestigd en 'ting' is het Scandinavische woord voor volksvergadering van alle vrijen. Beide woorden maken Koppelting, een festival voor geïnteresseerden met en zonder een universitaire achtergrond. Dit is een zomerconferentie die gaat over het samen met de bezoekers werken aan diverse technologieën en ideeën, waarbij kennisuitwisseling centraal staat. Dat gebeurt in eerste instantie via een hacketon, ofwel een workshopachtige activiteit waarin in kleine groepjes creatieve oplossingen voor alledaagse problemen worden bedacht én uitgewerkt.  

Doordat de samenstelling van elke groep zeer divers is wordt het onderwerp van alle kanten belicht waardoor de kans op goede oplossingen wordt vergroot. Het fenomeen hacketon wordt al een aantal jaren in binnen- en buitenland uitgerold.

STADSBRON ,,Koppelting is een bijeenkomst van mensen die geïnteresseerd zijn in nieuwe ontwikkelingen in de maatschappij", aldus Diana Wildschut. Zij is een van de organisatoren van dit festival dat elk jaar veel geïnteresseerden uit Amersfoort en haar directe regio trekt. „Vorig jaar introduceerden we de eerste aanzet voor een peer-to-peer rechtssysteem en we legden de basis voor De Stadsbron die nu drie maanden online is. Deze krant richt zich op langzaam nieuws uit Amersfoort en omstreken. Niet in concurrentie met maar in aanvulling op de bestaande media met analyses, opinie, achtergrondinformatie en onderzoeksjournalistiek.''

VLEERMUIZENDETECTOR ,,Dit jaar richten we ons op onder meer op het verbeteren van patiëntinformatie waaronder bijsluiters. Een apotheker geeft vanaf komende maandag tot en met vrijdag allemaal sessies voor belangstellenden die graag over dit idee willen praten over hoe dat eruit moet zien. En via een hacketon proberen we een vleermuizendetector te bouwen. Zo kunnen we straks de Meet-je-Stad-kastjes uitrusten met deze detector. Interessant is in welke delen van Amersfoort deze beschermde dieren ophouden. Daarnaast zijn er lezingen met tal van onderwerpen, zoals virual reality in de jaren '90 en hoe toen de media daarmee omging. Ook de beschermingsoplossingen voor Google en Facebook komen aan bod. En nog veel meer, uiteraard. Kijk maar op dw website (www.koppelting.org)."

Koppelting is van 20 tot 26 augustus bij De War, Geldersestraat 6 in Amersfoort en op alle doordeweekse hacketondagen geopend van 12.00 uur  tot 18.00 uur. En in het weekend zijn de openingstijden van 10.00 uur tot laat in de middag. De toegang is gratis, maar aan het eind van de dag wordt een gift gewaardeerd.