• Salon '18 in het Rietveldpaviloen toont een breed spectrum aan kunstwerken.

    Wil Groenhuijsen

Kunst van nu te zien in Salon '18 Rietveldpaviljoen

AMERSFOORT Kunstliefhebbers kunnen op 12 december in het Rietveldpaviljoen mee met een rondleiding door 'Salon '18'. Deze tentoonstelling geeft een overzicht van wat er gaande is op het gebied van autonome kunst in de regio.

Ronddwalend door het Rietveldpaviljoen de Zonnehof wordt het oog van het ene naar het andere object getrokken: een wiel met een doorsnede van zo'n twee meter gemaakt van blauwe was, steriel wit, ronddraaiend haardhout in een beursstand, een verleidelijk zacht ogende stapel beddengoed vangen je blik in de tentoonstelling 'Salon '18 / Amersfoort – Utrecht'.

DIVERS De verzameling actuele kunstwerken is nog tot en met 6 januari te zien in het Rietveldpaviljoen. In dit karakteristieke bouwwerk uit 1959 exposeert Museum Flehite sinds afgelopen zomer vanwege een grondige renovatie van het pand aan de Breestraat/Westsingel (in februari 2019 opent het museum weer de deuren op de vertrouwde locatie). Het curatorenteam van Museum Flehite selecteerde, samen met de collega's van Kunsthal KAdE en gastcurator Carolien de Boer van de gemeente Utrecht, een grote diversiteit van kunstenaars. Van jong talent tot gevestigde orde. Sculpturen, schilderijen, fotografie, installaties, keramiek en videokunst, de tentoonstelling geeft met deze verrassende verzameling een goed beeld van wat er momenteel allemaal speelt op het gebied van autonome kunst in Amersfoort, Utrecht en omgeving.

SPANNEND Onno Maurer, conservator van Museum Flehite en medesamensteller van de tentoonstelling Salon'18 vertelt tijdens een rondleiding over het plezier wat hij tijdens deze specifieke tentoonstelling had in het samenbrengen en ordenen van de kunstwerken. Het concept van een Salon betekent dat kunstenaars vrij werk mogen aanbieden. ,,Niemand wist van te voren wat voor een kunstwerken er zouden komen en hoe de tentoonstelling er uit zou komen te zien, dat maakte het proces spannend", volgens Onno Maurer. Toch bleek het dat er wel degelijk verbanden te leggen zijn tussen de kunstenaars en de onderwerpen van hun werken.

ARCHITECTUUR Een onderwerp dat Maurer treffend vond was architectuur, niet in de laatste plaats, omdat deze werken zo passend zijn in de moderne architectuur van het Rietveldpaviljoen. De installatie van Frank Halmans die de infrastructuur van een gebouw zichtbaar maakt door de utiliteitsonderdelen bijeen te brengen in een modernistische compositie. En de foto's van Martin Luijendijk waarin hij zoekt naar de schoonheid in industriële werkplekken zijn daar treffende voorbeelden van

RONDLEIDING Woensdag 12 december van 14.00 tot 15.00 uur is er een rondleiding door Salon '18. De rondleider vertelt over de rijke geschiedenis van het begrip Salon en over de achtergrond en beweegredenen van de deelnemende kunstenaars.

Deelname is gratis op vertoon van een entreebewijs voor de tentoonstelling. Reserveren kan via info@museumflehite.nl of 033 - 7200890.