• Assume Vivid Astro Focus in Kunstal KAdE dompelt de kijker onder in een psychedelische en kleurrijke wereld.

    Mike Bink

Ruim museaal zomeraanbod

AMERSFOORT Genoeg keuze in de Amersfoortse musea voor wie deze zomer een boeiende tentoonstelling wil bezoeken. Van oude meesters tot videokunst en van Mondriaan tot Van Oldenbarnevelt.

In Museum Flehite kunnen maar liefst drie tentoonstellingen worden bekeken. In het kader van het themajaar 'Rembrandt en de Gouden Eeuw' presenteert het museum de fascinerende verzameling oude meesters uit de indrukwekkende kunstcollectie van Igor Vozyakov'. De tentoonstelling 'Collectie Vozyakov – Oude meesters' geeft een goed beeld van de invloed van de Italiaanse en Duitse schilders op de Nederlandse en Vlaamse kunst.

MEESTERVERTELLER Daarnaast is er 'Max Keuris Meesterverteller' in Flehite. Deze tentoonstelling toont de veelzijdigheid van de Amersfoortse kunstenaar Max Keuris (1923-1979). Hij was niet alleen tekenaar en schilder, maar ontwierp ook boekomslagen en maakte reclamefilms. Verder staat Museum Flehite stil bij de 400ste sterfdag van Johan van Oldenbarnevelt. In expositie 'Johan & Maurtits' vertellen unieke historische voorwerpen het verhaal van Johan van Oldenbarnevelt en Maurits van Oranje – aanvankelijk zijn bondgenoot, later politiek tegenstander.

MONDRIAAN Gedurende de zomervakantie is het Mondriaanhuis ook op maandag te bezoeken, nog tot en met 26 augustus is het museum op die dag extra geopend. In het geboortehuis van de wereldberoemde kunstenaar ontdek je hoe zijn werk stap voor stap veranderde van realistische landschappen tot abstracte composities met de karakteristieke lijnen en vlakken. Je wordt, via onder meer video-installaties, als het ware ondergedompeld in Mondriaans dynamische leven en reist met hem mee van Amersfoort naar Winterswijk, van Amsterdam via Parijs naar Londen en uiteindelijk naar New York. Daarnaast kan in het Mondriaanhuis, dat komend najaar het 25-jarig jubileum viert, de tentoonstelling 'Mon : fleur' worden bezocht. Beeldend kunstenaar Sally Pittman liet zich inspireren door bloemen uit de schilderijen en tekeningen van Mondriaan. In haar intrigerende textiele objecten zie je hoe zij op zoek gaat naar de verbinding met de kunstenaar. Een aantal van Mondriaans bloemenschilderijen is ook te zien in het museum.

VIDEOLAND Kunsthal KAdE viert het tienjarig bestaan deze zomer met 'Videoland': een tentoonstelling waarin films van elf kunstenaars centraal staan, films vol visuele verbeeldingskracht. Die laten je gebiologeerd kijken en vangen een specifiek moment in de 'eeuwigheid'. De bezoeker ziet onder meer een bluespianist achter een piano in het gras; een man die zich op de Noordpool tegen de draaiing van de aarde keert; een hypnotiserend caleidoscopisch spel van kleuren op het plafond van de grote zaal en de onmetelijkheid van een treinreis.

In alle drie de musea kun je tijdens de vakantie rondleidingen volgen bij een specifieke tentoonstelling of worden er leuke en creatieve (kinder)workshops georganiseerd. Meer info in de agenda rechts of kijk op de websites van Museum Flehite, KAdE of het Mondriaanhuis.