• Uitsnede van werk van Engelbert L’hoëst.

    Eempers

Unieke expositie 'nieuw' werk Engelbert L'hoëst

AMERSFOORT De honderdste geboortedag van de Soesterbergse kunstenaar Engelbert L'hoëst is aanleiding voor een bijzondere expositie in Museum Flehite in Amersfoort. Er zijn van zaterdag 19 oktober tot en met 26 januari volgend jaar honderd veel niet eerder geëxposeerde werken van hem te zien, samen met een selectie van werk van de kunstenaar Armando. Beide exposities worden vrijdag om 17.00 uur in de Elleboogkerk in Amersfoort geopend door de wethouder van cultuur, Fatmar Koser Kaya.

Engelbert L'hoëst werd op 15 september 1919 in Amersfoort geboren, maar bracht een groot deel van zijn leven in Soest door. Hij woonde aan de Kolonieweg, waar in 1959 zijn woning met atelier 'Pictura' en honderden kunstwerken door brand werd verwoest. Daarna verhuisde hij naar Soesterberg. Hij overleed in december 2008.

In ruim zeventig jaar bracht L'hoëst een omvangrijk en zeer veelzijdig oeuvre tot stand. Zijn betekenis voor de kunstgeschiedenis is groot. Speciaal voor deze jubileumtentoonstelling selecteerde Onno Maurer, directeur van Flehite, honderd werken uit de nalatenschap van de kunstenaar. Het betreft vooral vroeg werk (1940-1960). In deze periode werkte L'hoëst vanuit zijn vrije verbeelding en maakte hij primitieve en abstracte kunst. Hij zette daarbij kleur als expressiemiddel in.