• Krista Israel moet binnenkort haar atelier ontruimen

    Celine Morelisse

Kunstenaars verlaten Amersfoort

AMERSFOORT Steeds meer Amersfoortse kunstenaars verleggen hun blik buiten de gemeentelijke grenzen. Reden: onvrede, weinig vertrouwen in het cultuurbeleid en het verdwijnen van atelierruimte. Kunstenaar Ron Jagers maakt een statement met zijn project Uncle Rons Hyperbolic Roadshow en gaat, met collega's, naar waar ze wel welkom zijn. Dit onder de noemer: 'Bye-bye Amersfoort, ontheemd'.

Bert Vos

,,De onvrede wordt steeds groter, merk ik gezien de reacties op dit project. Met een groep kunstenaars gaan we in februari voor de eerste keer exposeren in Zeist", zegt Jagers. Er zijn voorbeelden te over, vindt hij, waaruit blijkt dat kunstenaars een onderschoven kindje zijn. Het geduld is op. ,,We mogen jarenlang opdraven en meepraten over het cultuurbeleid", zegt Jagers, ,,en ondertussen worden atelierruimten afgestoten. Zoals De WAR in de voormalig kleurstoffenfabriek Warner & Jenkinson, waar kunstenaars veertien jaar hun werkplek hadden." Ook moeten de kunstenaars in de voormalige NOACK-fabriek aan de Soesterweg het veld ruimen en kunstcollectief Kleistad is zijn onderkomen kwijt, omdat dat wordt omgebouwd tot supermarkt.

KUNSTPALEIZEN Jagers: ,,De politiek vindt het leuk als kunst wordt gematerialiseerd in mooie 'kunstpaleizen'. Maar voor de kunstenaar zelf is geen aandacht. Er is geen vervangende atelier- en werkruimte meer in Amersfoort, dus vertrekken veel mensen met hun kunst de stad uit. Lang geleden gebeurde hetzelfde met de COVA. Daar zaten ook kunstenaars in die, toen het naar de vlakte ging, de stad uittrokken. Hetzelfde gebeurt nu weer. Het is een verarming voor de stad." Het kunstlandschap in Amersfoort mist een atelierbeleid waarbij handelend wordt opgetreden, beweert de kunstenaar. ,,Er komt geen antwoord op de vraag hoe de kunst hier te houden. Dat zouden we graag eens willen horen. Het is tijd om woorden in daden om te zetten."

Edelsmid en glaskunstenaar Krista Israel moet ook voor de zomer het NOACK-gebouw verlaten hebben. Ze zoekt andere werkruimte, bezichtigt panden en voert gesprekken. Tijd die ze liever anders had besteed. ,,Zonder atelier heb ik geen plek om na te denken, te experimenteren en tot nieuw werk te komen. Mijn atelier is mijn thuis. Hoe emotioneel dat ook klinkt, dit is de plek waar ik mijn kijk op de wereld vorm kan geven, kan vernieuwen. Ik voer er opdrachten uit en doe er mijn scholenprojecten."

VEERKRACHTIG Buiten de mensen die dit jaar zonder werkplek komen te zitten, zijn nu al 35 kunstenaars op zoek naar werkruimte, vertelt Israel. ,,Laatst las ik ergens dat de Amersfoortse kunst veerkrachtig is. Wanner het de kop wordt ingedrukt, borrelt het later weer ergens hardnekkig op. Dat is hoopgevend en ik ben ervan overtuigd dat er weer kunstprojecten gaan opbloeien. Ron's Hyperbolic Roadshow is daar een mooi voorbeeld van.''

De eerste stop van de reizende expositie is zaterdag 19 februari in galerie Kortom in Zeist. Daar doen tot nu toe achttien Amersfoortse kunstenaars aan mee. Andere plaatsen zoals Wageningen, Deventer en Den Haag staan in de planning.