• Nicoline Lans
  • Nicoline Lans
  • Nicoline Lans
  • Nicoline Lans
  • Nicoline Lans
  • Nicoline Lans
  • Nicoline Lans
  • Nicoline Lans
  • Nicoline Lans
  • Nicoline Lans

Kunstkubus Zielhorst onthuld

Nicoline Lans

ZIELHORST Wethouder Bertien Houwing onthulde zaterdagmiddag een kunstwerk in Zielhorst: de kunstkubus. Het kunstwerk staat voor de SRO sporthal en is ontworpen en gemaakt door studenten van de afdeling Techniek van het ROC. Het idee voor dit project kwam van bewonerswerkgroep Art en Ziel.

Het kunstwerk bestaat uit een stalen frame in de vorm van een kubus. Daarop zijn borden bevestigd. Op deze borden staan tekeningen van wijkbewoners. Volwassenen en kinderen maakten de tekeningen aan de hand van de thema's 'de vrolijke noot' en 'vlinders'. In totaal zijn daar zestig borden uit ontstaan. Die borden hingen in de afgelopen jaren eerst afzonderlijk in de wijk voordat ze verenigd werden op de kubus. Eerst hingen ze in de muziekbuurt, later in de vlinderbuurt.

WEINIG INSPIREREND Volgens wethouder Houwing zijn dit soort projecten heel belangrijk. ,,Het zorgt voor verbinding in de wijk", vindt ze. ,,En wat ook zo belangrijk is, is dat zoveel verschillende wijkbewoners hier aan meegewerkt hebben. Niet alleen de kinderen en volwassenen die een tekening hebben gemaakt, maar ook de mensen die dachten: 'hier willen wij bij helpen'. De mensen die gaan over het buurtbudget en hier een bijdrage aan wilden leveren. De mensen die hebben gezorgd dat dit project gerealiseerd kon worden en die verbinding hebben gezocht met het ROC. En als dan dit kleurrijke kunstwerk het resultaat is dan is dat natuurlijk fantastisch." Houwing hoopt dat dergelijke projecten georganiseerd blijven worden. ,,Dat is heel belangrijk, maar ik merk als wethouder dat het steeds meer gebeurt in de wijken. Dat juich ik toe."

Irma Temmink is vanaf het begin bij het acht jaar durende project betrokken geweest. ,,Toen ik hier kwam wonen vond ik Zielhorst wel heel groen, maar ook saai en weinig inspirerend", vertelt ze. ,,Iedereen leefde een beetje op zichzelf. Toen ben ik samen met anderen op dit idee gekomen. Als wijk een kunstwerk realiseren. In die periode is ook de bewonersgroep Art en Ziel ontstaan. Wij wilden verbinding in de wijk brengen."

TE DUUR Nadat een ontwerp gemaakt door kunstenaar en wijkbewoner Kees Verweij te duur werd bevonden door de gemeente, stapte Art en Ziel naar het ROC. ,,We wilden toch echt dat kunstwerk realiseren. Mart Waning, docent techniek, zette er meteen twee studenten op die konden beginnen met ontwerpen. Het werd een officieel stageproject. Omdat het project acht jaar duurde, hebben andere studenten de ontwikkeling van de kubus in de loop der jaren overgenomen." Verbinding is overduidelijk het overkoepelende woord tijdens de onthulling. ,,Voor mij is verbinding echt heel belangrijk", benadrukt Temmink. ,,Alle activiteiten die hier vanmiddag te doen zijn, de workshops, de optredens en de kunstexpositie, dat is allemaal Zielhorst inbreng. Het is belangrijk dat je weet wie de ander is en dat je elkaar niet zomaar voorbijloopt op straat."

Art en Ziel hoopt dat de kubus een herkenningspunt wordt in de wijk. ,,Dat mensen zullen zeggen, 'we spreken af bij de kubus'", aldus Rita Baltus, sinds 2008 betrokken bij Art en Ziel. ,,We hadden een ruime plek nodig voor dit kunstwerk en deze locatie leent zich daar goed voor. Bovendien vonden wij dit maar een saai hoekje dat wel wat kleur kon gebruiken."

Ryadh Monte en Dirk van Lennep zijn de studenten die het ontwerp van de kubus toentertijd gemaakt hebben. Bram Saane en Bart van den Berge namen het stokje van ze over en Patrick van de Bovenkamp en David Norris hebben het kunstwerk afgemaakt. ,,Er werd ons gevraagd of we een manier konden bedenken om alle borden bij elkaar te brengen", vertelt Monte. ,,Wij dachten meteen aan kubussen." ,,We hebben toen een aantal schetsen gemaakt en uiteindelijk is deze vorm er uit gekomen", vult Van Lennep aan. ,,We zijn heel tevreden", gaat Monte verder. ,,Het is heel mooi geworden. Dat geeft een goed gevoel."