• Waterschap Vallei en Eem

Kunstmestkorrels uit rioolwater gratis voor Amersfoorters

AMERSFOORT De rioolwaterzuivering van waterschap Vallei en Veluwe stelt op de Dag van de Duurzaamheid, woensdag 10 oktober, uit rioolwater geproduceerde kunstmestkorrels gratis beschikbaar voor inwoners uit Amersfoort en omstreken. Tussen 10.00 en 14.00 uur is iedereen welkom aan de Neonweg 30 in Amersfoort.

Dagelijkse zorgt het waterschap voor waterveiligheid en voldoende en schoon water. ,,Door de gevolgen van klimaatverandering veranderen ook de omstandigheden waarin we ons werk uitvoeren. Om onze leefomgeving ook in de toekomst goed te houden, is het steeds meer van belang om grondstoffen opnieuw te gebruiken en duurzame energie op te wekken. Rioolwater wordt niet langer gezien als afvalwater, maar als bron van grondstoffen. Daarom bouwen we rioolwaterzuiveringen om tot energie- en grondstoffenfabrieken, zoals in Amersfoort en Apeldoorn."

Waterschap Vallei en Veluwe gelooft in een circulaire economie. Met het ombouwen van onze rioolwaterzuiveringen tot energie- en grondstoffenfabrieken, winnen ze op verschillende manieren grondstoffen terug. In Apeldoorn en Amersfoort wordt fosfaat opgewerkt tot groene meststof (struviet) en in Ede gaat het waterschap uit wc-papier Actief Kool maken, een product waarmee medicijnresten uit afvalwater gezuiverd kunnen worden.