• Anna van Kooij
  • Anna van Kooij
  • Anna van Kooij

Kunstwerk bij Sint Pieters en Bloklands Gasthuis onthuld

AMERSFOORT Illustrator Femme ter Haar onthulde donderdag het kunstwerk 'Vensters' dat zij maakte voor Sint Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort, locatie Davidshof, in het kader van het kunstparticipatieproject van het K.F. Hein Fonds.

Het werk is ontstaan vanuit wat Ter Haar gezien en getekend heeft tijdens een reeks bezoeken aan het Sint Pieters en Bloklands Gasthuis en gesprekken met bewoners en betrokkenen. Deze indrukken en observaties heeft ze samengebracht in een serie beelden die gaan over dwalen, verdwalen en wegdromen.

VENSTERS Een venster staat voor Ter Haar symbool voor een overgang van de ene wereld naar de andere; het werpen van een blik naar binnen of naar buiten, afdwalen, wegdromen. Ze nodigt de kijkers uit om te dwalen in het werk, er tussendoor te lopen, er langer naar te kijken en zich op die manier even te onttrekken aan het hier en nu. Ook in de uitvoering is het begrip 'vensters' duidelijk zichtbaar. Het werk bestaat uit zes hangende panelen van verschillende groottes, met donkere omlijsting. De vensters zijn te bekijken als op zichzelf staande beelden, maar ook te lezen als beeldverhaal.

RUSTRUIMTE Ook met het materiaalgebruik creëert Ter Haar gelaagdheid. De beelden maakte ze niet alleen met potlood, maar ook met gescheurde foto's, schilderstape en snippers. Op die manier ontstond er een collage-achtige structuur. Door veel gebruik te maken van transparantie benut ze de lichte ruimte optimaal. Ze transformeert met het werk de ruimte van een doorgangsruimte naar een rustruimte, een wens van enkele mantelzorgers.

Sint Pieters en Bloklands Gasthuis Het Sint Pieters en Bloklands Gasthuis biedt op twee locaties in Amersfoort een woonomgeving voor mensen met dementie en voor mensen die vanwege een lichamelijke aandoening langdurige verpleging en verzorging nodig hebben.