• ,,Vooral leuk is het ontwikkelen, proeven en uitproberen", aldus Dimitri Grossouw en Gerbrant Brugman.

    Ivonne Grossouw

Kwartierbier betrekt buurt bij brouwproces

AMERSFOORT De wijkbewoners betrekken bij het proces van bierbrouwen met ingrediënten die uit de wijk zelf komen. Dat is het streven van Dimitri Grossouw en Gerbrant Brugman, die in het Soesterkwartier een scala aan bieren brouwen onder de merknaam Kwartierbier.

Bert Vos

Het is weliswaar een hobby, naast hun baan, maar ze staan wel met Kwartierbier ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. ,,We leveren namelijk ook aan restaurant Tollius met ingrediënten die ze gebruiken in hun maaltijden. Als je niet meer brouwt voor thuisgebruik maar ook voor de verkoop dan moet je ineens aan andere eisen voldoen", legt Dimitri uit, die al vijftien jaar zijn bieren ontwikkeld.

Toen de twee Soesterkwartierders elkaar leerden kennen, een paar jaar geleden, besloten ze als bevlogen thuisbrouwers samen te gaan werken en lanceerden vorig jaar officieel hun merk Kwartierbier met eigen logo. ,,We hadden al veel reacties op onze bieren, kennen in deze wijk veel mensen, hebben er vrienden en bekenden, en besloten de bewoners erbij te betrekken. Mensen kunnen bij ons bestellen, ze halen het op of we brengen het met de fiets langs, waardoor je een persoonlijk contact hebt. Daarom breiden we het, in principe, niet verder uit naar andere wijken of verder weg. En wie weet gaan we ooit eens met de bakfiets rond."

VLIERBIER Aan bier met 'wijkingrediënten' kun je denken aan een bier met door bewoners zelf geplukte vlierbloesem uit de wijk, zeggen de brouwers. Vorig jaar hebben ze daar hun 'Vlierbier' van gemaakt. Het eerste brouwsel onder de naam Kwartierbier. Door experimenteren hebben ze al diverse bijzondere bieren op hun naam staan, zoals met kaffir lime, citroengras en gember. ,,Vooral leuk is het ontwikkelen, proeven en uitproberen. Je leert er steeds weer iets nieuws bij."

KRUIDENMELANGE Experimenteren levert verrassende combinaties op, als je de site van Kwartierbier bekijkt, zoals de Oranje Kerstrippel, 7,5 procent, met daarin verse sinaasappelschil en gelagerd met kersenhout of de St. Bonifacius met 8,5 procent alcohol. Een, zoals Dimitri en Gerbrant vermelden, kruidig zwaar winterbiertje waaraan een kruidenmelange is toegevoegd van koriander, kaneel, anijsster, zoethout, verse sinaasappelschil en venkelzaad.

OPLAGE ,,Ons bier wordt in beperkte en genummerde oplage, in flesjes van een kwart liter, uitgebracht. Tweehonderd liter (800 flesjes) per keer brouwen we. Als er weer een nieuw biertje op de markt is wordt het via de nieuwsbrief aangekondigd en daarna kunnen mensen zich inschrijven. Het wordt verkocht per zes flesjes. In de kartonnen doos zitten eveneens viltjes met het logo, een beschrijving van de ingrediënten en de bier-spijs combinatie. Plus een uitleg over de procedure en tevens hoe men het bier het beste kan drinken en erbij kan eten. ,,Ook in restaurants zie je steeds meer dat er in plaats van wijn bijpassende bieren bij het menu wordt geadviseerd." Omdat ze geen eigen brouwerij hebben wordt het bier gebrouwen bij Heer en meester in Barneveld. ,,Eerst zijn we in onze eigen keuken bezig iets uit te proberen, als het recept dan helemaal klopt gaan we naar Barneveld. En samen met de brouwers maken we er iets moois van."

Het eerste lentebier met wijkingrediënten wordt in het voorjaar uitgebracht. ,,Het proefbrouwsel is al klaar", aldus de twee Kwartierbier-brouwers.

www.kwartierbier.nl