• Foto: André van der Velde /BDU

Kwartierdienst Valleilijn vergt extra onderzoek

AMERSFOORT De provincie gaat met de gemeente Ede en ProRail onderzoek doen naar het afsluiten van de overwegen bij de Ruitenbeekweg en Molenweg in Ede. Uit voorbereidende onderzoeken blijkt dat een mogelijke kwartiersdienst op de Valleilijn meer impact heeft op de veiligheid bij deze overwegen dan verwacht. De kwartiersdienst is een grote wens van de regio en de provincie. Dagelijks reizen 8500 reizigers via deze spoorlijn naar werk, school of een andere bestemming.

UITKOMST VOORONDERZOEK Voor het rijden van de kwartierdienst moeten treinen elkaar op station Ede-Centrum passeren en harder gaan rijden tussen Barneveld-Zuid en Lunteren. Hierdoor rijdt de trein ook beter op tijd.  ProRail heeft vooruitlopend op de planstudie een vooronderzoek gedaan. Het blijkt nu dat het verhogen van de snelheid alleen kan als de twee overwegen worden opgeheven. Deze overwegen liggen in een spoorboog. Door de hogere snelheid moet het spoor nog schuiner worden aangelegd (zogenaamde verkanting). Het is daarom niet langer veilig om gebruik te maken van deze overwegen. Dit is wettelijk ook niet toegestaan. Alternatief is onder andere het aanleggen van een compleet nieuwe en veel ruimere spoorboog. Zonder snelheidsverhoging is de kwartierdienst niet mogelijk.

VERKENNING OPLOSSINGEN De provincie wil samen met de gemeente Ede en ProRail oplossingen verkennen. In de verkenning wordt gekeken welke maatregelen er mogelijk zijn zoals de aanleg van een parallelweg of een spoortrap. Het eventueel afsluiten van overwegen wordt goed onderzocht in relatie tot het huidige gebruik door bewoners en doorgaand verkeer. Opzet is dat in december/januari 2018 de verkenning is afgerond en er een voorkeursalternatief is waarin ook de gemeente Ede zich kan vinden. De gemeenteraad is verantwoordelijk voor het nemen van een besluit over het al dan niet afsluiten van een overweg.    

VALLEILIJN De Valleilijn is de belangrijkste openbaar vervoer verbinding noord zuid in de regio FoodValley. De provincie en de regio hebben de wens om deze te verbeteren. Een van deze verbeteringen is een kwartierdienst op de hele Valleilijn, dus ook vanaf Barneveld-Zuid tot en met Ede-Wageningen. Hiermee wordt de FoodValley beter bereikbaar en ook wordt aangesloten bij ontwikkelingen in de regio zoals de realisatie van het World Food Center.