• Arjen Gerritsma/Graphic Sound
  • ANP Kippa Ginopress
  • Vincent Jannink ANP Kippa

'Landelijk evenement The Passion goed voor zelfvertrouwen van stad'

AMERSFOORT Het duurt nog zo'n vijf maanden, maar 24 maart staat met watervaste stift in de agenda van burgermeester Lucas Bolsius omcirkeld. Hij wist samen met het team om zich heen The Passion naar Amersfoort te halen en ondanks dat hij dagelijks enorm druk is, verheugt hij zich nu al op het spektakel. ,,Het is goed voor het zelfvertrouwen van de stad."

Jeroen van der Veer

Bij de zesde editie van The Passion zal de muzikale vertelling van het paasverhaal opnieuw door miljoenen mensen op de televisie bekeken worden. Ongetwijfeld zal de Onze Lieve Vrouwentoren in beeld schitteren en ook de Koppelpoort wordt vast en zeker niet overgeslagen. Tijdens de live-uitzending, waarbij duizend deelnemers met het verlichte kruis naar het hoofdpodium op het Eemplein lopen, zal de stad pronken als nooit te voren. ,,Dit past bij de ambitie van Amersfoort. Wij willen laten zien dat wij zo'n groot evenement probleemloos kunnen organiseren en daarvan mogen miljoenen mensen getuigen zijn."

Vol enthousiasme spreekt de burgervader over het evenement, dat hij in 2011 al naar de stad wilde halen. Toen lukte het niet, maar het verlangen naar dit spektakelstuk groeide met het jaar. ,,Op televisie zag je hoe mooi het is en ook de verhalen die ik erover hoorde, spraken mij aan", legt Bolsius uit. ,,In 2015 kregen we vervolgens een reële kans om het evenement binnen te halen, maar we kozen ervoor om in te zetten op 2016. Een gok, maar deze pakte goed uit."

In dat kalenderjaar wordt in Amersfoort de toestroom en opvang van vele vluchtelingen uit België tijdens de eerste wereldoorlog herdacht. ,,In de uitvoering van The Passion worden verwijzingen naar deze gebeurtenis opgenomen, waardoor we een ideale match hebben. Dit sprak de organisatie ook aan."

Toch ging het binnenhalen van The Passion niet zonder slag of stoot. De stad stond onder financieel toezicht en daarnaast moest de organisatie van The Passion overtuigd worden dat het mogelijk was. Dit lukte, maar niet onder vrolijke omstandigheden. ,,De EO benaderde ons of zij in Amersfoort de herdenking van MH17 konden houden. Helaas hadden wij ervaring met herdenkingen, doordat Kris Kremers en Lisanne Froon de week daarvoor ook herdacht werden. In de Sint Joriskerk is vervolgens de live-registratie gehouden, waarna wij complimenten van EO kregen."

FLINKE SMAK GELD Daarna volgde er meer contact tussen beide partijen en werd duidelijk dat Amersfoort een reële kans maakte op The Passion 2016. Een belangrijk knelpunt was echter de kosten van het project. Zo was de stad net van de financiële toezicht af en moest er een flinke zak met geld op tafel gelegd worden. ,,Van de 225.000 euro gaat er 150.00 euro naar het productiebedrijf. Dat wisten wij en dat moet iedere stad voor het evenement betalen", aldus Bolsius. ,,Het overige is voor onder andere de politie-inzet en de schoonmaakkosten."

,,Zonder uitgaves heb je ook geen evenementen", spreekt de burgemeester verhelderend. ,,De stad hunkert naar een landelijk evenement. We hebben een evenementenpotje en die is na deze uitgaven niet leeg. We zijn keurig binnen de lijntjes gebleven."

Dat het voor vragen in de gemeenteraad heeft gezorgd, begrijpt de burgervader. Ondanks de kritiek is de 56-jarige The Passion altijd ook als investering blijven zien. Zo wil Bolsius aan Nederland laten zien dat Amersfoort evenementen kan organiseren. ,,Het is goed voor het zelfvertrouwen van onze stad. Daarnaast zijn er nu al hotels en restaurants geboekt. De opbrengst zit hem naast bekendheid dus ook in de economie. Je krijgt een enorme toestroom van bezoekers op de dag zelf, maar ook in de dagen ervoor en in de weken daarna."

INVULLING De burgemeester spreekt dan ook niet over een 'lucky shot' en verheugt zich nu al op de beelden vanuit zijn stad. Ondanks dat het nog minder dan een half jaar duurt, heeft hij nog geen zicht op de route. Wel is bekend dat het slotfeest op het Eemplein is en niet op De Hof, wat een hoop Amersfoorters misschien verwachten. ,,Daar kunnen we de grote hoeveelheid mensen niet kwijt en daarnaast is het Eemplein geschikt voor dit soort aangelegenheden. Logistiek gezien ligt dit plein ook beter, zo vlak naast Station Centraal."

Wie Jezus of Maria zal gaan spelen, is ook nog niet bekend. Wel kan de burgervader al één persoon uitsluiten: ,,Ikzelf zal niet gaan zingen", zegt hij gekscherend.

Zijn stad kent enkele muzikale grootheden en in de wandelgangen worden dan ook diverse namen genoemd. Miss Montreal is bijvoorbeeld één van de namen die steeds vaker te horen is. Toch kan Bolsius bevestigen dat hij totaal niet weet wie er 24 maart in zijn stad schittert. ,,Over de zangers en spelers hebben wij als stad geen zeggenschap", benadrukt hij. ,,Mondjesmaat zal dit bekend gaan worden en ik ben, net als vele Amersfoorters, ook heel benieuwd wie 24 maart de rollen in gaan vullen."

Label:

The Passion