• GSG Guido

Leerlingen Guido Amersfoort maakten reis naar Zuid-Afrika

AMERSFOORT Veertig leerlingen van de locatie Havo en Vwo van scholengemeenschap Guido in Amersfoort hebben in augustus een indrukwekkende projectreis naar Zuid-Afrika gemaakt. De leerlingen hebben daar twee weken gewerkt in sloppenwijken en op scholen. De projectreis werd door Stichting Tien georganiseerd. De leerlingen hebben zelf via acties en sponsoring geld bij elkaar gebracht om de reis te financieren.

Stichting Tien richt zich op Nederlandse jongeren, om hen te laten ervaren wat het is om niks te hebben. Projectleider Ron Kurvink zegt daarover: „De ervaring leert ons dat de jongeren zich voorafgaand aan de reis vooral druk maken over de telefoon en de wifi. Maar als ze terugkomen van de reis is hun wereldbeeld echt veranderd. Zonder overdrijven kan ik zeggen dat het levens veranderd. Zo'n reis is voor de deelnemers een ongelofelijke mooie ervaring."

DAGINDELING De deelnemers stonden iedere dag om half zes 's ochtends op. Na het ontbijt en het maken van een lunchpakketje ging iedereen naar zijn eigen werkplek volgens rooster: naar Harmony School, Daycares of Kindersorg. De deelnemers staken de handen uit de mouwen door onder andere het verven van muren, leggen van straatjes, opnieuw inrichten van de bibliotheek en het organiseren van kinderwerk. Rond drie uur ging iedereen weer richting het verblijf in Groenfontein. Om zes uur werd het avondeten opgediend, waarna iedereen zijn eigen taken had: het schrijven van een blog, corvee doen of het voorbereiden van de dagopening en dagsluiting.

ONVERGELIJK De reis is voor de leerlingen een onvergetelijke ervaring geweest. Alied: „Het was zo fijn om die kindjes die niks hebben van wat wij gewend zijn, even gewoon hun zorgen te laten vergeten". Lotte was onder de indruk van het verschil tussen arm en rijk: „Het indrukwekkendst van deze reis vond ik de verdeeldheid van arm en rijk. We waren bij Freedom Park waar je de armoede ziet, vervolgens zie je een aantal kilometer verderop villa's staan. Verder vond ik het contact met de kinderen erg mooi, je kan ze zo blij maken met iets heel kleins."

Op de website van Stichting Tien zijn de dagverslagen en foto's van de reis te vinden.