• Guido de Brès

Leerlingen Guido de Brès maken reis naar India

AMERSFOORT In de eerste klas mee doen met een microkredietactie, winnen, solliciteren en twee jaar later op reis naar India. Het gebeurt Suzanne, Chantal, Dinieke en Linde, vier leerlingen van Gereformeerde Scholengemeenschap Guido de Brès uit Amersfoort. Van 19 tot en met 27 februari maken ze een spannende en leerzame reis naar India.

Twee jaar geleden deden de leerlingen mee met de microkredietactie van Verre Naasten. Deze actie wordt al een aantal jaar jaarlijks georganiseerd voor leerlingen uit de eerste klas. De leerlingen krijgen een euro en worden uitgedaagd dit bedrag te verveelvoudigen. De opbrengsten gaan naar het goede doel, in dit geval was dat een school, de Grace Academy in India.

Uit de actie zijn toen negen winnaars gekomen. Omdat er maar vier plekken beschikbaar waren, mochten de negen winnaars solliciteren naar de reis. Na een jaar voorbereiden is het straks dan eindelijk zover. Ter voorbereiding is een aantal bijeenkomsten georganiseerd waarin de deelnemers en hun ouders geïnformeerd werden over het land, de cultuur en de plaatsen die ze bezoeken. Ook krijgen de deelnemers de opdracht om als reporters verslag te doen van deze reis in woord en beeld. Bij terugkomst zullen ze de nieuwe eerstejaars, tijdens de actie, hun relaas vertellen en laten zien.

De winnaars zitten inmiddels in de derde klas van het vmbo en het vwo. Suzanne de Jong (Bunschoten-Spakenburg), Chantal van Wijk (Nijkerk), Dinieke van Veelen (Amersfoort) en Linde Bodzinga (Amersfoort) gaan onder begeleiding van docent Lars Veldhuizen en Elze Toornstra (Verre Naasten) de reis naar India maken. De leerlingen gaan uiteraard de Grace Academy bezoeken, ze zullen er onder andere vertellen over Nederland. Natuurlijk bekijken ze ook de resultaten van de bestedingen en maken ze kennis met de mensen achter het project. Als de meiden weer terug zijn zullen ze hun verhalen, indrukken en foto´s delen met hun leeftijdsgenoten, op school en bijvoorbeeld in de kerk.