• Schipper Bosch

Lezing over transformatie Prodentfabriek in Moskou

AMERSFOORT Bart Schoonderbeek, directeur van Schipper Bosch en eigenaar van De Nieuwe Stad (de voormalige Prodentfabriek) in Amersfoort, was dit weekend in Moskou om te vertellen over 'Hoe wij het in Amersfoort doen'. Op uitnodiging van de Nederlandse ambassade en het Russische ministerie van Cultuur gaf hij een lezing in het befaamde Garage Museum of Contemporary Art in Moskou. Ontwikkelaar Schipper Bosch kijkt naar de herontwikkeling van gebieden; met De Nieuwe Stad als voorbeeld van hoe cultureel erfgoed een nieuwe bestemming krijgt.

De presentatie over De Nieuwe Stad in Moskou werd bijgewoond door Russische ontwikkelaars, architecten, politici, studenten en andere geïnteresseerden. Zij werden geïnspireerd om op vernieuwende manier met cultureel erfgoed om te gaan. Moskou staat vol industrieel erfgoed dat leeg staat of op de lijst staat om gesloopt te worden. In Nederland - gedwongen ook door beperkte ruimte - herontwikkelen we steeds vaker oude gebouwen. De Nieuwe Stad in Amersfoort is daar een voorbeeld van. De voormalige Prodentfabriek vlakbij de historische binnenstad van Amersfoort is getransformeerd tot een vernieuwende en bruisende plek.

Volgens Bart Schoonderbeek ligt er een kans in de herontwikkeling van oud industrieel erfgoed zoals de oude Prodentfabriek. ,,Slopen is eeuwig zonde. Wanneer je opbouwt vanuit een leeg canvas creëer je plekken zonder karakter, die allemaal op elkaar lijken. Zo krijg je uitwisselbare steden. Historische industriële plekken hebben al een betekenisvol karakter. Door dit bestaande direct te benutten, breng je heel snel economie in het gebied op gang en kun je voortbouwen op de industriële schoonheid die er al is."

De lezing is onderdeel van de tentoonstelling Reuse, Redevelop and Design. How the Dutch Deal with heritage die sinds 20 september te zien is in het Russische Art Museum. De Nieuwe Stad in Amersfoort is onderdeel van deze tentoonstelling.

Meer weten over Schipper Bosch: www.schipperbosch.nl.