• De Lichtjes avond is sfeervol en troostrijk.

    Gerda Kalmann

Lichtjesavond op Rusthof: 'sfeervol herdenken op kerstavond'

AMERSFOORT De decembermaand is voor veel mensen een periode van samenzijn met de familie. Voor nabestaanden is het gemis van een dierbare rond de feestdagen dan ook extra groot. Rusthof wil nabestaanden graag een 'hart onder de riem steken' door op kerstavond iets speciaals te doen. Vanaf vier uur 's middags is iedereen hier welkom voor 'lichtjesavond'.

Jolanda Woltjer

Het begon tien jaar geleden met een pannetje chocolademelk. ,,Het viel de toenmalige bedrijfsleidster op dat er rond de kerstperiode veel nabestaanden naar de begraafplaats kwamen om een kerststukje bij het graf van hun dierbare te zetten", zegt directeur Wilco Plaggenborg. Sinds vier jaar is hij directeur van de derde grootste begraafplaats van het land. Ook hij zag dat er in deze periode extra behoefte is aan herdenken en gedenken. ,,Omdat we begaan zijn met het gemis, willen we graag iets extra's doen. We willen iedereen een warm welkom bieden en de gelegenheid geven om hier samen te komen."

Dat mensen dit initiatief waarderen blijkt uit het feit dat het ieder jaar drukker wordt. ,,Het geeft heel veel voldoening om te zien dat het bezoekersaantal op deze speciale kerstavond jaarlijks toeneemt. Ieder jaar denken we na over wat we kunnen doen om deze avond nog specialer te maken," zegt Wilco Plaggenborg. Zo staan er dit jaar staan drie grote kerstbomen waar 'wensballen' in gehangen kunnen worden. ,,Dit zijn transparante kerstballen waar je een briefje met je eigen handgeschreven wens in kunt doen."Het is een bijzondere en vooral sfeervolle avond. Alle hoofdwegen op de begraafplaats worden verlicht, er zijn vuurkorven en er worden kaarsen uitgedeeld om bij het graf te plaatsen. Er komt een grote pagode-tent om eventueel te schuilen of op te warmen met warme chocolademelk of glühwein met een stukje troostbol. Een koor van zesendertig personen, zal op ingetogen wijze, gepaste nummers ten gehore brengen.

Alle medewerkers en vrijwilligers van 'de Vrienden van Rusthof' zijn tijdens deze avond aanwezig. ,,Voorheen was het nog wel eens lastig om genoeg vrijwilligers te hebben op deze datum, maar gaandeweg het succes hebben we vrijwilligers te over. Door de speciale sfeer willen ze er ieder jaar bijzijn." Ditzelfde geldt voor nabestaanden, als je eens bent geweest op 24 december dan wil je er het volgende jaar ook weer bij zijn. Het is overigens ook mogelijk om deelgenoot te zijn van deze speciale avond als je geen banden hebt met Rusthof, iedereen is welkom. ,,Als alle bezoekers om 19.30 naar huis gaan dan zie je over de hele begraafplaats kaarsjes branden, dat is een zo'n indrukwekkend gezicht," weet Wilco Plaggenborg uit ervaring.

Op deze bosrijke begraafplaats van dertig hectare, zal je elkaar niet snel voor de voeten lopen. ,,Mensen hoeven zich ook geen zorgen te maken of er voldoende parkeergelegenheid zal zijn. Wanneer de parkeerplaats vol is dan kan er geparkeerd worden op het parkeerterrein van Maranatha, iets verderop. Dit alles wordt in goede banen geleid door verkeersregelaars. Uiteraard kan men ook op de fiets komen.

Begraafplaats Rusthof

Dodeweg 31

3800 EA Amersfoort

Tel: 033 4613603

www.cba-amersfoort.nl

info@cba-amersfoort.nl

foto Jong en oud komen samen op lichtjesavond op begraafplaats Rusthof.