• Demonstratie tegen uitzetting Lili en Howick

    ANP Foto

Lili en Howick terecht en mogen in Nederland blijven

AMERSFOORT (ANP) De Armeense kinderen Lili en Howick mogen toch in Nederland blijven. Dat heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid in een verklaring bekendgemaakt. Ook zijn ze terecht nadat ze in de nacht van vrijdag op zaterdag vermist raakten vanuit hun verblijfplaats in Wijchen.

In eerste instantie zouden de tieners zaterdag uitgezet worden naar Armenië. ,,Dit is een veilig land waar de kinderen met hun moeder kunnen worden herenigd", aldus het ministerie. In de loop van zaterdagmiddag zag de staatssecretaris hier toch vanaf. ,,Actuele ontwikkelingen die zich in deze zaak de afgelopen uren hebben voorgedaan hebben er echter toe geleid dat het welzijn en de veiligheid van de kinderen niet meer voldoende kunnen worden gewaarborgd."

Lili en Howick raakten vrijdagavond vermist nadat bekend was geworden dat een uitstel van hun uitzetting er niet meer in zat. Zaterdagmiddag zijn ze teruggevonden nadat de politie een brede opsporing gestart was omdat er grote zorgen waren over de veiligheid van de twee. 

De politie zal de kinderen verhoren om te onderzoeken of er strafbare feiten gepleegd zijn tijdens hun vermissing en daarna zullen Lili en Howick worden overgedragen aan hun voogd.

KAMER Het besluit wordt ook in de Tweede Kamer breed gesteund. ,,Eindelijk! De boodschap die heel Nederland al dagen roept, is overgekomen. Lili en Howick blijven thuis'', twittert GroenLinks-leider Jesse Klaver. ,,Toch nog een hart'', aldus Kamerlid Corrie van Brenk van 50PLUS.

Ook bij de coalitiepartijen vindt de staatssecretaris steun. ,,Soms moet je zacht zijn'', vindt Michel Rog (CDA). ,,Blij dat Harbers alsnog zijn discretionaire bevoegdheid heeft gebruikt.'' D66-leider Alexander Pechtold is eveneens verheugd. ,,Het welzijn van de kinderen dreigde vandaag in gevaar te raken, dat staat uiteindelijk voorop.''