Loverboys en klanten veroordeeld voor misbruik 17-jarig meisje

AMERSFOORT/UTRECHT De rechtbank in Utrecht heeft twee 21- en 22-jarige jongens veroordeeld wegens mensenhandel. Rechtbank oordeelde dinsdag 10 februari dat zij als loverboys een 17-jarig meisje in Amersfoort dwongen de prositutie in te gaan, waarna de opbrengsten voor hen waren. Twee klanten kregen tevens een straf opgelegd.

,,De jongste verdachte heeft in de periode van ongeveer augustus 2013 tot en met januari 2014 in Amersfoort, een minderjarig en kwetsbaar meisje in de prostitutie gebracht, haar daar enkele maanden in gehouden en van haar geprofiteerd", meldt de rechtbank. ,,Verdachte had in die periode een relatie met het slachtoffer en heeft als een zogenaamde loverboy gebruik gemaakt van het feit dat zij erg verliefd op hem was." Deze verdachte wordt veroordeeld voor mensenhandel, vervaardigen, bezitten en verspreiden van kinderporno, mishandeling en bedreiging. Hij kreeg een gevangenisstraf van 20 maanden opgelegd met een proeftijd van drie jaar.

De tweede verdachte heeft zich volgens de rechter eenmaal schuldig gemaakt aan mensenhandel met betrekking tot het minderjarige meisje. Daarnaast heeft verdachte zich in vereniging met anderen schuldig gemaakt aan het afpersen van een tweetal kwetsbare jongens. Eén van deze slachtoffers is, terwijl verdachtes voorlopige hechtenis onder voorwaarden was geschorst, midden op straat door verdachte mishandeld. Voorts heeft verdachte zich schuldig gemaakt aan een diefstal van een Ipad.

Hij kreeg een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 18 maanden met eveneens een proeftijd van drie jaar.

KLANTEN Twee klanten die tegen betaling seks hadden met het slachtoffer (29 en 43 jaar oud) werden ook veroordeeld. ,,Verdachte had de verplichting om gedegen onderzoek te doen naar de leeftijd van het slachtoffer", oordeelde de rechter in beide gevallen. De rechtbank neemt het de tweede klant kwalijk dat hij, terwijl het slachtoffer hem haar omstandigheden had voorgehouden, nogmaals via haar vriend een afspraak met haar heeft geregeld en dat er toen alsnog seksuele handelingen hebben plaatsgevonden. De klanten kregen één en twee dagen celstraf (het voorarrest) opgelegd met een werkstraf van respectievelijk 120 en 180 uur.