Ludieke actie tegen bomenkap (video)

AMERSFOORT Wie vandaag een kijkje gaat nemen in Nimmerdor, ziet op een grote hoeveelheid bomen een naam vermeld staan. De natuurvriendelijke kalk is een idee van raadslid Rob Molenkamp en samen met enkele buurtbewoners en mensen die vaak in het bos wandelen wil hij hiermee aangeven dat ze het niet eens zijn met de bomenkap in het natuurgebied. ,,Het is een doorlopende actie die vandaag gestart is. We hopen een duidelijk signaal af te geven naar de gemeente. Wat hier gaat gebeuren is te gek van woorden", zegt hij stellig. ,,Het is een droevig gezicht, als je bedenkt dat al deze bomen gekapt gaan worden."

Jeroen van der Veer

Het landgoed in Amersfoort werd in de 17de eeuw aangelegd in opdracht van jonkheer Everard Meyster en om Nimmerdor nieuw leven in te blazen, is volgens de gemeente een grote hoeveelheid bomenkap nodig. Inmiddels zijn hiervoor de werkzaamheden al in volle gang en de ludieke actie van de SP-raadslid zal dit ongetwijfeld ook niet volledig doen stoppen. ,,Maar", benadrukt hij. ,,Wij hopen hiermee wel de gemeente wakker te schudden."

Zo is men vooral niet te spreken over de hoeveelheid bomen die moeten verdwijnen. ,,Ze willen een grote hoeveelheid bomen kappen en er vervolgens nieuwe planten. Om deze de ruimte te kunnen geven, is per laan zo'n 20 meter omliggende grond nodig. De bomen die op dat gedeelte staan, moeten er dus ook uit. Ik kom geregeld in het bos en schat dat er vele duizenden bomen en struiken gaan verdwijnen. Een doodsteek voor dit schitterende gebied, dat onder andere bijzonder is om zijn vogelsoorten en paddenstoelen."

Ook van de de buurt en natuurliefhebbers heeft Molenkamp, die door burgemeester Lucas Bolsius wel eens gekscherend 'bomenknuffelaar' is genoemd, naar eigen zeggen veel signalen gekregen dat zij de renovatie niet zien zitten. Mede daarom is hij diep in de materie gedoken en lanceert hij zijn eigen website www.rednimmerdor.nl, met daarop volgens Molenkamp bewijsstukken die aangeven dat de gemeente flinke fouten maakt. Daaruit komt onder meer naar voren dat het middel lyfosaat op grote schaal wordt ingezet om de Amerikaanse eiken en Amerikaanse vogelkers te bestrijden. ,,Dat is nogal giftig, gaat in het grondwater van het bos zitten en wordt door de Wereld Gezonheids Organisatie geclassificeerd als 'waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen. Aantoonbaar kankerverwekkend voor dieren'. Er lopen hier veel kinderen en honden, wat doet dat met hen? Daarover is tot nu toe niet gecommuniceerd."

Het zijn allemaal vragen die volgens buurtbewoners en Molenkamp onbeantwoord zijn. ,,We hebben het idee dat de gemeente er niet goed over nagedacht heeft en met deze ludieke actie willen wij dat kenbaar maken. Via de raad heb ik alles geprobeerd en dat heeft amper tot niet geholpen. Vandaar dat we het nu op deze, nu nog ludieke, manier doen."

Zoals gezegd; het besluit is al door de gemeente genomen. Desondanks hoopt het raadslid op een schokeffect en mogelijke aanpassingen van het huidige idee. ,,Het bos is niet alleen van de gemeente, maar ook van de omwonenden en de wandelaars in het bos. Wij willen dat de gemeente daar bewust van wordt, zodat ze niet voor de derde keer een bos vernielen. Dat is ook al gebeurt bij Park Randebroek en wij zijn bang dat het in Nimmerdor ook gebeurt."