• De stemming en smaak zitten er goed in.

Luidt de herfst in met het Bockbier Festival

AMERSFOORT De vierde editie van Amersfoorts Bockbier Festival staat voor de deur. Het Krankeledenplantsoen naast Onze Lieve Vrouwetoren wordt dan omgetoverd tot een sfeervolle biertuin. Bezoekers kunnen ongedwongen genieten. Ook van de meer dan veertig verschillende bockbieren. Vanaf vrijdag 7 oktober om 16.00 uur worden de eerste bieren getapt. Tot zondag 9 oktober is het festival geopend tot 23.00 uur.

Arjan Klaver

Elk jaar stijgen de bezoekersaantallen voor het bockbierfestival in Amersfoort. Het maakt duidelijk dat er steeds meer liefhebbers zijn van het speciale seizoensbier. Initiatiefnemers Walter Overeem en Jorit Bons weten dat het festival dit jaar nog verder uitgebreid wordt. ,,Het Krankeledenplantsoen is bij uitstek een geschikte plek om de fijnproevers te ontvangen", aldus Bons. „De aaneengesloten tuin achter Long John's pub, Boothill Saloon, Gouwegijt, Charlie's burger33, 't Tuinhuys en het Lange Jan Hotel vormen samen een sfeervolle plek. De samenwerking in de tuinen betekent niet alleen meer ruimte, maar ook meer tappunten voor bockbieren, live muziek en het serveren van lekkere hapjes. Het volledig overdekken, de veiligheidsplannen en draaiboeken maken er een serieus festival van met een heerlijk ongedwongen sfeer. Het is niet onbelangrijk dit jaar goed in te spelen op tips van de bezoekers van afgelopen jaar."

SAMENWERKING Er zijn vanuit de hele stad enthousiastelingen opgestaan om het bockbierfestival te vieren. Zo verzorgen de Boothill Saloon met hun Boothill Live Stage en AV Brothers samen de optredens tijdens dit weekend. Naast het proeven van bockbier, organiseren de Amersfoortse Gidsen een bierrondvaart. „Tijdens de rondvaart proef je Amersfoortse bieren en krijg je uitleg over de rijke bierhistorie van de stad", vervolgt Bons. „De tuin wordt omringd door lekkere keukens uit de stad: Restaurant Hete Kolen, Gouwegijt, Charlie's burger33 en Alberts eten & drinken zorgen dat je met een goedgevulde maag van alle bockbieren kunt genieten. Bezoekers van het festival kunnen via de website of tijdens het evenement een speciaal Bockbier glas kopen. Dit glas kun je tijdens je bezoek gebruiken om de verschillende bockbieren te proeven."

Voor mensen die niet in de rij willen staan voor een glas bockbier, raden Overeem en Bons aan om een 'skip the line ticket' te kopen via de website www.amersfoortsbockbierfestival.nl of via het Facebook evenement.

BLIJVEN VERNIEUWEN Elk jaar blijven de organisatoren vernieuwen en ontwikkelen. ,,Vorig jaar waren er gasten die graag aan hun tafeltje bleven staan en liever niet wilde lopen", vertelt Bons. „Voor hen hebben we dit jaar een mobiele tap en kassa rondlopen. Na afloop zijn tips en verbeterpunten dan ook zeer welkom. Zo blijven we scherp."

Als de herfst de zomer heeft verjaagd, worden op de taps de robijn rode bitterzoete bockbieren aangesloten.

Bockbieren werden in het verleden gebrouwen van de nieuwe oogst hop, tarwe of gerst. De brouwers maakten hier een zwaarder karakteristiek bier van. Elk bier is afhankelijk van het vakmanschap en de smaak van de brouwmeester. Uiteraard moest dit geproefd worden. Deze traditie van het vieren van het bockbierseizoen zetten de organisatoren Walter Overeem en Jorit Bons graag voort.