• Gemeente Amersfoort/Facebook

Amersfoort krijgt definitief Centraal Station: 'in het linkerrijtje'

AMERSFOORT Er was in de raad twijfel of Amersfoort wel 150.000 euro moest uitgeven voor de naamswijziging van het station, maar de handtekening is al gezet. Hierdoor heeft Amersfoort volgend jaar definitief een station die de naam 'Amersfoort Centraal' draagt en dit besluit kan niet worden teruggedraaid.

Jeroen van der Veer

Diverse politieke partijen (Denk, SP en Amersfoort2014) waren verbaasd dat Amersfoort zoveel geld uitgaf aan de naamswijziging, maar verantwoordelijke wethouder Hans Buijtelaar tackelde de vraag vakkundig. Zo komt de anderhalve ton uit het het budget die gereserveerd is voor de aanpak van het stationsgebied.

Vooral Denk heeft vraagtekens bij het statussymbool: ,,Heel veel mensen in de stad snappen niets van deze naamswijziging", zei Tahsin Bülbül. Toch vind Buijtelaar het een noodzakelijke wijziging. Amersfoort behoort hiermee tot de zeven steden die beschikt over een Centraal Station. 

Het is meer dan een aantal letters die veranderen, duidt Buijtelaar. ,,Amersfoort Centraal is zowel een investering als ook markering in een keten van acties die nodig is om ons een relevante positie te geven in het netwerk van steden. In voetbaltermen gesproken: je staat in het linkerrijtje met slechts zeven steden die over een centraal station beschikken. Dat alleen al helpt als als er landelijk over de knikkers wordt gesproken."