• Corine en Jolanda, Jolanda startte het initiatief in De Herberg.

    Bianca van der Linden-Snel

De Herberg krijgt ruilkoelkast

NIEUWLAND Duurzaamheid is een thema dat veel mensen bezighoudt. Om verspilling tegen te gaan gaat De Herberg deze maand onderzoeken of levensmiddelen ruilen gaat lukken. De Herberg heeft al goede ervaringen met de boekruilkast en met kleding ruilen. Een initiatief dat ook zorgt voor meer verbinding in de wijk.

Bianca van der Linden-Snel

Vrijwel iedereen heeft weleens iets in huis dat niet gebruikt wordt. Waarom levensmiddelen weggooien als een ander ze goed kan gebruiken? De Herberg start de levensmiddelenruil (koel)kast als proef. De vrijwilligers ontvangen inwoners graag bij de ruilkast van maandag tot en met donderdag van 10.00 uur tot 12.00 uur. Het doel is om voedselverspilling tegen te gaan. Daarnaast helpen ze anderen die dit artikel weer goed kunnen gebruiken. In de maand oktober mag er één artikel worden ingeleverd en mogen er drie mee naar huis.

INITIATIEF Jolanda Notten raakte geïnspireerd door een soortgelijk initiatief jaren geleden in Liendert. Carolien van Middelaar, coördinator van de Herberg, omarmt nieuwe initiatieven en wilde dit zeker een kans geven. Jolanda is een zeer actieve vrijwilliger in de Herberg. Naast de ruilkast regelt ze de kledingruilbeurs, de budgetclub en Sofie aan Tafel. ,,Het is af en toe wel wat veel, ik kan slecht nee zeggen. Ik vind het fijn om mensen te helpen en bovendien is het beter dan alleen thuis zitten. Ik ben een alleenstaande moeder en afhankelijk van een WAO-uitkering. Ik heb het financieel moeilijk en moet elk dubbeltje omdraaien. In tegenstelling tot sommigen schaam ik me niet om dat te zeggen. Ik ben geheel buiten mijn schuld om in deze situatie terecht gekomen. Om deze reden was ik tot voor kort veertien jaar niet naar de tandarts geweest. Ik miste twee tanden door een ongelukje op een waterglijbaan. Mensen staarden me aan, lachen deed ik dus liever niet. Dit jaar heb ik financieel hulp gekregen,waardoor ik nu weer een mooi gebit heb. Het voelt nog wat ongemakkelijk, maar ik kan eindelijk weer breeduit lachen", vertelt ze.

ELKAAR HELPEN ,,Naast dat verspilling wordt tegengegaan hebben veel mensen er baat bij. Bij de kledingbeurs kun je tweemaal per jaar kosteloos kleding uitzoeken. Kleding mag vlak voor de beurs worden ingeleverd bij de Herberg. Alles wat over is gaat naar de kledingbank. De levensmiddelenruilkast werkt anders, je ruilt iets van jezelf met iets wat in de kast ligt. Deze maand is het één levensmiddel inleveren en drie meenemen. Denk aan dichte potjes groenten, fruit, wasmiddel enzovoorts. Zo gaan we verspilling tegen en helpen we elkaar. Uiteraard mag je ook alleen iets brengen. Hopelijk krijgt het veel bekendheid en kunnen we het in de toekomst voortzetten en uitbreiden met warme maaltijden."

Aanmelden voor de nieuwsbrief over activiteiten in Nieuwland kan via www.wijzijnnieuwland.nl. Kijk ook op www.deherbergnieuwland.nl.