• Nancy en Jan stappen zeven dagen op de fiets voor het goede doel in Vietnam.

    Nancy van Bekkum

Fietsavontuur Vietnam: 'Kindhuwelijken de wereld uit trappen'

NIEUWLAND Nancy van Bekkum en Jan Koopman stappen in november in Vietnam zeven dagen op de fiets voor het goede doel. Een toer met hoge bergpassen en spectaculaire afdalingen van in totaal wel 400 kilometer. Dat betekent veel trainen. Het doel is duidelijk, zoveel mogelijk geld bij elkaar brengen voor Cycle for Plan. Fietsend willen ze zoveel mogelijk kindhuwelijken de wereld uit trappen.

Bianca van der Linden-Snel

,,Ik wilde gaan fietsen, had net mijn eerste racefiets gekocht toen ik Cycle for Plan op internet tegenkwam. Ik dacht gelijk; hoe gaaf is dit? Fietsen voor een goed doel, het motiveerde mij direct om te gaan trainen. Ik ga het dus gewoon doen! Ik fiets met Cycle for Plan voor de meisjes in Vietnam. Maar liefst 44% van de meisjes wordt uitgehuwelijkt, dit terwijl ze zelf nog kind zijn. Met het fietsen steun ik niet alleen veilige scholen, de voorlichting en bewustwording, maar ik zie ook met eigen ogen waar het sponsorgeld heen gaat. Daarnaast lijkt het mij een onvergetelijke, unieke ervaring.

Ook Jan Koopman, bewoner van Nieuwland en uitvaartbegeleider stapt met mij op de fiets. Er worden gezamenlijke trainingsweekenden georganiseerd. Ik dacht in het begin echt wel: kan ik dit wel, gaat dit niet boven mijn pet? Als je goed traint is het te doen, daarnaast steunen we elkaar. Het wordt een sportieve challenge waarin ik mijn grenzen ga verleggen maar ook zeker ga genieten! Mijn enthousiasme waait zelfs over naar anderen. Mijn collega Charlotte van Wees heeft zich inmiddels namelijk ook aangemeld, zo leuk!" vertelt Nancy van Bekkum.

KINDHUWELIJK De fietstocht is van 6 tot en met 16 november door Vietnam. Tijdens de toer fietsen ze door de geweldige omgeving met de traditionele theeplantages en maken de wielrenners kennis met de kinderen op de scholen. Alle donaties gaan rechtstreeks van Plan naar Vietnam, dus rechtstreeks naar de meisjes. De fietsers bekostigen zelf hun ticket, overnachtingen, maaltijden en de fietsbenodigdheden. Om mee te doen dienen de deelnemers zelf 4.000 euro mee te nemen. Hiervan gaat 1.000 euro naar een sponsorkind en 3.000 euro naar algemene projecten om de meisjes te helpen. De gelden worden uitgegeven aan een veilige omgeving, safe houses, voorlichting en goede- en veilige scholen. Tijdens de tocht zien de deelnemers met eigen ogen hoe de projecten werken en wat de impact is.

SPONSOR Ze vervolgt: ,,Ik heb al een aantal acties gedaan om geld in te zamelen zoals moederdagbloemetje, paasbroodverkoop en pannenkoeken bakken op het wijkfeest. Nu is de statiegeldactie in Nieuwland. Ik bruis nog van de ideeën want ik ben er nog niet. Als bedrijven zich met hun naam aan het doel willen binden, heel graag. Elke euro maakt het verschil. Elke euro zorgt voor een beter leven voor deze meisjes. Zij verdienen het om gewoon kind te kunnen zijn."

Volg Nancy hier