• Mitchel Lensin
  • Mitchel Lensin
  • Mitchel Lensin

Marathon Amersfoort verwacht duizenden deelnemers

AMERSFOORT Op het Eemplein zullen zondag weer zo'n zesduizend deelnemers aan de start staan van de Marathon Amersfoort. Het is de zevende keer dat de populaire stadsmarathon wordt georganiseerd. Omdat het zondag Vaderdag is, heeft de organisatie vaders de mogelijkheid gegeven zich vooraf in te schrijven voor de MiniMarathon, een afstand van 1,1 of 2,2 kilometer die bedoeld is voor kinderen van het Amersfoortse basisonderwijs.

Kinderen van het Amersfoortse basisonderwijs lopen gratis mee aan de MiniMarathons. Zondag om 9.00 uur klinkt het startschot voor de kinderen van groep 3. Wethouder Fleur Imming is hierbij aanwezig. Er lopen bijna duizend kinderen het rondje rond de Koppel. Alle kinderen krijgen een echte Marathon Amersfoort medaille bij de finish. Langs het parcours en op het Eemplein is muziek en ander spektakel voor lopers en toeschouwers. Middels een app kunnen fans langs het parcours de sportieve prestatie van deelnemende vrienden en familie op de voet volgen.

INTERNATIONAAL Namens de organiserende stichting vertelt de voorzitter van stichting Marathon Amersfoort, Jaco Uittenbogaard, verbaasd te zijn over de internationale deelname. „Bijna 70 procent is afkomstig uit Amersfoort en directe omgeving", zegt Uittenbogaard. „Maar dit jaar zien we een opvallende stijging van het aantal buitenlandse deelnemers. Er staan zondag maar liefst 36 nationaliteiten aan de start. De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Israël zijn hierbij het sterkst vertegenwoordigd, met groepen van 10 tot 12 deelnemers. De buitenlanders lopen veelal de 42 kilometer. Een deelneemster gaf als reden op: 'Because it looks such a lovely city'."

MARATHON De volwassenen starten om 10.00 uur voor de 10 kilometer, een half uur later start de 21 kilometer en de hele marathon. Om 11.00 uur verschiet het kanon van de Amersfoortse Stadskanonniers zijn laatste kruit, met de start van 5 kilometer. Aan deze afstand is ook een 5K-Schoolchallenge voor het voortgezet onderwijs verbonden. De middelbare school met verhoudingsgewijs de meeste leerlingen aan de start wint een prijs in de vorm van sportieve clinics. Vorig jaar won het Nieuwe Eemland deze Schoolchallenge.

Meer informatie is te vinden op www.marathonamersfoort.nl.