• Jeanine McGhee: ,,Je maakt echt kennis met een andere cultuur en tradities.''

    archiefJeanineMcGhee

McGhee enthousiast over European School Netwerk

AMERSFOORT Tevreden zijn met kleine dingen. Dat is wat de 17-jarige Jeanine McGhee heeft opgestoken tijdens een projectweek in Budapest, de hoofdstad van Hongarije. ,,Met een internationale groep vrijwilligers hebben we een week meegedraaid op een zomerkamp voor achtergestelde kinderen die echt niets hebben en al blij zijn met een bal of een ander stuk speelgoed", vertelt de VWO-scholiere van het Corderius College.

Bert Vos

Het Corderius maakt deel uit van ESN (European School Netwerk), een netwerk van ruim 25 scholen in tien Europese landen. Via dit netwerk worden voor en met leerlingen van de deelnemende scholen uitwisselingen en internationale projecten georganiseerd.

BUITENSCHOOLS Afgelopen weekend keerde Jeanine terug, vol indrukken en zoals ze zegt weer een ervaring rijker. ,,Ik woonde bij een gastgezin en we werkten samen met Hongaarse scholieren op dit zomerkamp, dat twee weken duurt, waarvan een week met buitenlandse scholieren."  Afgelopen jaar is ze al vier keer naar zo'n uitwisselingsproject geweest. ,,De laatste was in Frankrijk, het Sea Sports Project. Je maakt echt kennis met een andere cultuur en tradities, omdat je bij mensen thuis logeert en met hen op pad gaat. Daarbij is het goed voor je algemene ontwikkeling en dat vind ik ook belangrijk. Niet alle scholen hebben dit soort projecten, dat was ook de reden waarom ik speciaal voor het Corderius College gekozen heb. Daar worden erg veel van deze buitenschoolse activiteiten georganiseerd. In Nederland zijn er drie scholen bij het ESN aangesloten."

PROGRAMMA Projecten waaruit gekozen kan worden zijn Nordic Activities in Nokia (Finland), Sea Sports in Marseille, All around the table in het Italiaanse Sarnico en een filmproject op het Corderius zelf. ,,Elk jaar is er een conferentie van de ESN waar docenten bespreken wat ze willen gaan doen", legt Jeanine uit. Het vakantiekamp voor kinderen uit achterstandswijken vond deze zomer voor de zesde keer plaats, georganiseerd door het Babits Mihály gymnasium in Budapest. Daaraan doen twintig buitenlandse leerlingen van de ESN-scholen mee, die zich hiervoor kunnen inschrijven. Elke dag maken 150 tot 200 kinderen gebruik van het programma met een internationaal tintje. Naast het aanbod van activiteiten krijgen ze ook een maaltijd aangeboden.

SPONSORING De scholengemeenschap is al van begin af aan bij het project in Hongarije betrokken en zorgt naast de deelname van haar leerlingen ook voor een deel van de financiën door sponsoring en acties. Waarbij het ingezamelde geld volledig wordt gebruikt voor het goede doel. ,,Zo hebben we eigengebakken cake verkocht op school." Volgend schooljaar is haar examenjaar. Wat ze daarna gaat doen weet ze nog niet. Maar de projecten van het ESN hebben haar wel enthousiast gemaakt om verder over de grens te kijken. ,,Volgend jaar ga ik misschien naar Finland.''