• Dennis Verduin
  • Dennis Verduin

Meer dan 25 nieuwe food trucks op Lepeltje Lepeltje

AMERSFOORT Het Pinksterweekend staat voor de deur en dat betekent dat de tafel gedekt wordt door het culturele foodfestival Lepeltje Lepeltje. Van vrijdag 13 tot en met maandag 16 mei wordt het Burgemeester Brouwerplantsoen een bourgondisch samenkomen voor jong en oud. Naast meer dan 25 nieuwe mobiele keukens is er een uitgebreid muziek- en kinderprogramma en een markt. De toegang is gratis.

Elk jaar verandert het aanbod van food trucks op Lepeltje Lepeltje. Nieuw dit jaar zijn bijvoorbeeld de Pieperboys Luuk en Jelle. Met een leeftijd van 15 jaar zijn zij de jongste ondernemers van Amersfoort. Ze verkopen de twisted potato; een biologische aardappel die in een spiraalvorm op een stokje wordt gedraaid. Ook bijzonder is Bugzz, bij hen kunnen durfals insectjes proberen. Mr. Jerk serveert vanaf hun rokerige barbecue-barrels vlees gemarineerd in traditionele Jamaicaanse kruiden, scotch bonnet pepers en limoen. Het aanbod van de cateraars is uiteenlopend en er is voor ieder wat wils.

,,Dit Pinksterweekend zijn we alweer aan de derde editie van Lepeltje Lepeltje toe en je merkt dat de stad het festival echt omarmt heeft. Het is een ontmoetingsplek waar je vrienden en oude bekenden tegenkomt en we zien dat veel mensen terugkomen. Daarom vinden we het belangrijk dat de programmering elk jaar verandert; zo staan er dit jaar 25 nieuwe mobiele keukens. Op deze manier blijft het een fris en afwisselend festival waar altijd veel nieuwe dingen te ontdekken zijn", aldus organisator Paul Niezen.

LEPELTJE LEPELTJE BURGER Een bijzonder nieuw gerecht is de Lepeltje Lepeltje Burger, die is samengesteld door een prijsvraag op social media. Middels een oproep op Facebook kon iedereen de lekkerste, gekste en sappigste suggesties doen. Een Mexicaanse burger kwam als winnaar uit de bus en wordt tijdens Lepeltje Lepeltje door Hotmamahot voor de hongerige bezoekers geserveerd.

BURGEMEESTER ALS DJ Tijdens het hele weekend treden er veel lokale bands op. Op zaterdag host poppodium Fluor het live podium met de Amerikaanse blues- en rock 'n roll formatie Revel In Dimes, Surinaamse singer-songwriter Jeangu Macrooy en garage electropunkers 45Acidbabies. DJ's spinnen de lekkerste platen, zo draait Benjamin Herman van jazz bigband New Cool Collective en zelfs Burgemeester Bolsius komt zijn DJ-skills vertonen. Op zaterdag is er in Fluor een spetterende afterparty met de twaalfkoppige brass band Gallowstreet.

Van zaterdag tot en met maandag zijn er veel leuke activiteiten voor kinderen zoals interactief theater, kinderyoga, een limonadefabriek en vele andere knutsel-, sport- en doe-activiteiten.

Meer dan zestig lokale ondernemers presenteren hun ambachtelijke en creatieve producten op de markt. De marktkramers wisselen per dag en er is van alles te vinden op het gebied van mode, vintage, interieur, kunst, accessoires, eten, kinderkleding en vrije tijd.

De organisatie is van mening dat iedereen moet genieten van lekker eten en drinken, maar dit wel op een duurzame manier moet. Daarom heeft Lepeltje Lepeltje maatregelen genomen om het voor iedereen wat fijner te maken in de wereld. Zo biedt elke cateraar minstens één vegetarische maaltijd aan, zodat iedereen een ruime keuzevrijheid heeft. Het afval van de cateraars wordt gescheiden: zo worden etensrestanten omgezet in biobrandstof en glas gerecycled. Op het festival zijn alle bordjes en bestek van biologisch afbreekbaar materiaal en drank wordt geschonken in hard plastic bekers.

Ook dit jaar gaat de helft van de opbrengst van de entreebeker naar de Voedselbank Amersfoort. Vorig jaar doneerde Lepeltje Lepeltje 38.000 eieren en 1.500 kilo kaas, waardoor vierhonderd gezinnen een half jaar lang waren voorzien. Bezoekers van Lepeltje Lepeltje betalen bij hun eerste drankje eenmalig een half muntje voor een beker. Door deze actie worden tienduizenden plastic bekers bespaard, wordt bijgedragen aan een schoon terrein en worden minder bedeelde gezinnen enorm geholpen.

Openingstijden: vrijdag en zaterdag: 12.00 tot 0.00 uur, zondag 12.00 tot 1.00 uur en maandag 12.00 tot 22.00 uur.