Meer fietsparkeerplekken in de binnenstad

AMERSFOORT Het aantal fietsparkeerplekken in de binnenstad wordt dit jaar met zo'n driehonderd plekken op straat uitgebreid. Daarnaast komt er een derde gratis bewaakte fietsenstalling nabij de kop van de Utrechtsestraat en wordt er een proef met fietsparkeervakken gehouden in de Utrechtsestraat, Varkensmarkt, Langestraat en op de Havik. De gemeente wil met deze maatregelen het het gebruik van de fiets voor een ritje naar de binnenstad aantrekkelijker maken.

De extra fietsparkeerplekken komen met name aan de rand van het winkelgebied, zoals langs de Zuidsingel en de Stadsring. Dat moet de winkelstraten ontlasten van geparkeerde fietsen, die overlast geven voor voetgangers en die zorgen voor een rommelig straatbeeld.

Veel mensen parkeren hun fiets in en rond de winkelstraten. Om overlast van geparkeerde fietsen zoveel mogelijk te voorkomen, gaat de gemeente als proef in de Langestraat en Utrechtsestraat de hekjes, ook wel fietsnietjes genoemd, weghalen en fietsparkeervakken aanbrengen. Daarnaast worden als proef op de Havik twee parkeerplekken voor auto's ingericht als fietsparkeerzone.

Wie zijn fiets niet op straat wil parkeren of voor langere tijd in de binnenstad vertoeft, kan deze stallen in de gratis bewaakte fietsenstalling aan de Kamperbinnenpoort (ingang Muurhuizen) en Sint Jorisplein (ingang Hellestraat). Met de komst van de fietsenstalling nabij de kop van de Utrechtstestraat en de Amicitiapromenade wordt een derde belangrijke 'entreepoort' van de binnenstad van fietsparkeergemak voorzien.

Op woensdag 20 mei is er een inloopbijeenkomst voor buurtbewoners en belangstellenden tussen 16.00 en 20.00 uur in De Observant, Stadhuisplein 7. Medewerkers van de gemeente geven informatie over de maatregelen, beantwoorden vragen en horen graag welke aandachtspunten meegenomen moeten worden bij de uitwerking van de maatregelen. Opwww.amersfoort.nl/fietsen staat alle informatie en detailtekeningen van de maatregelen.