• Bianca van der Linden-Snel

Meerwarenhuis uniek concept

VATHORST In Vathorst is sinds 23 september 2018 Acht+ Meerwarenhuis gevestigd. Met dit nieuwe unieke concept is een mooie samenwerking tot stand gekomen tussen MBO Amersfoort en de moderne versie van de kringloopwinkel. Een winkel vol talent.

Bianca van der Linden-Snel

Frederique Hippler, winkelmanager:,,Dit is niet zomaar een kringloopwinkel, het is een meerwarenhuis waarbij wij studenten van de MBO Amersfoort een opleidingsplaats bieden. Dit unieke idee is ongeveer drie jaar geleden ontstaan bij Anna Boon en Frans Schrijver."

LEERBEDRIJF ,,Stichting Acht+ is een leerbedrijf en heeft als doel de mbo-studenten voor een deel in de praktijk op te leiden. De leerlingen lopen onder leiding van een instructeur op verschillende afdelingen mee. Onze medewerkers zijn instructeurs met ieder hun eigen specialisme zoals retail, horeca of techniek. De samenwerking heeft als voordeel dat studenten na een jaar ook relevante werkervaring hebben opgedaan. Hierdoor hebben de studenten een betere aansluiting op de arbeidsmarkt of een vervolgopleiding. Wij staan daarbij in nauw contact met de docenten van het MBO. De leerlingen worden op verschillende afdelingen ingezet zodat ze in het hele proces een keer meelopen, van het brengpunt tot de verkoop. Denk aan het ophalen van de spullen, het sorteren, het testen van de technische apparatuur en het schoonmaken. Gezamenlijk wordt er een prijs bepaald waarna de spullen een mooi plekje krijgen in de winkel. De styling van de winkel en de verkoop vormt ook een belangrijk onderdeel. Wij zetten de studenten in hun kracht. De intensieve begeleiding geeft een band en dat zorgt weer voor enthousiaste leerlingen. Er zijn zelfs studenten die al om 8.30 uur voor de deur staan, terwijl ze er eigenlijk pas om 9.00 uur hoeven te zijn."

AANDACHT De winkel is ruim, schoon, overzichtelijk en strak, voorzien van een industriële tint. Er is duidelijk veel aandacht voor de presentatie van de spullen. Klaas Stoter begeleidt de ontvangst van de tweedehands spullen bij het brengstation: ,,Mensen weten ons steeds meer te vinden. Dagelijks, behalve op zondag, kunnen mensen spullen brengen tussen 10.00 uur en 17.00 uur. We halen het ook gratis thuis op. Denk aan huisraad, boeken, kleding, speelgoed of elektrische apparatuur. Het mag niet vies of kapot zijn. Ik zeg altijd, alles wat je zelf ook niet zou kopen bij een kringloopwinkel nemen wij ook niet aan. Structuur en overzicht houden is bij het brengstation erg belangrijk. Dat leer ik de leerlingen. Het stoffige imago van de kringloopwinkel is er, gelukkig, nu wel af. Ik zie regelmatige bijzondere, unieke spullen binnenkomen. Alle spullen worden gesorteerd, schoongemaakt en krijgen dan een mooie plek in onze winkel. Zo dragen wij ook bij aan het doel van de gemeente Amersfoort om in 2030 een afvalloze stad te zijn."

Acht+ Meerwarenhuis, Euroweg 23, 3825 HA Amersfoort, www.acht-plus.nl, 033-2340123.