• MAX/Elvin Boer
  • MAX/Elvin Boer

Anna Yilmaz wil in Amersfoort eigen zaak beginnen

AMERSFOORT Het gaat Anna Yilmaz voor de wind sinds ze begin dit jaar Heel Holland Bakt wint. Ze heeft al een eigen bakboek, maar vanaf vrijdag presenteert ze ook een heus bakprogramma bij Omroep MAX. En dat is niet het enige: de Amersfoortse heeft ook plannen voor een eigen zaak in haar stad.

Charella Hulsbosch

Anderhalf jaar geleden begint het programma Bak mee met MAX. Hans Spitsbaard, winnaar van het vorige seizoen van Heel Holland Bakt, presenteert alle afleveringen. Voor dit seizoen besluit Omroep MAX het over een andere boeg te gooien. Ze vragen Anna Yilmaz, Cas Wolters en Nicole Meijer uit het laatste seizoen Heel Holland Bakt om elk een paar afleveringen te doen. En dat is wel even andere koek dan de hectiek van de tent waar de bakkers aan gewend zijn, zo vertelt Anna. ,,Ik ben gewend om lekker door te werken, dat deed ik in de tent en heb ik thuis ook altijd gedaan. Maar met presenteren moet je ook echt iets laten zien aan de kijker en kun je niet zomaar even snel alles bij elkaar doen in een kom. Het is heel erg omschakelen."

Het liefst bak ik elke dag. Een eigen zaak openen is echt mijn droom ACHTER DE SCHERMEN De grote witte tent waarin Yilmaz haar televisiedebuut maakte, is niet te vergelijken met de studio waarin ze nu terechtkomt. ,,Het was heel leuk om op een echte set te staan. Dat zie je normaal alleen op televisie, maar nu sta je er ineens zelf," vertelt Yilmaz lachend, ,,Je leert zoveel nieuwe dingen. Zo moest ik alle recepten uit mijn hoofd leren, je kunt niet even op een spiekbriefje kijken. Als je voor de buis zit heb je dat allemaal niet in de gaten. Maar het is heel leuk en bijzonder dat dit op je pad komt na de winst van Heel Holland Bakt. Ik kan nu mijn passie met nog meer mensen delen."

Ruimte om haar passie te delen krijgt ze volop, als ze bij de selectie van recepten volledige vrijheid krijgt van de redactie. Ze verklapt in ieder geval alvast één recept uit haar boek 'Veel lekkers van Anna' te gaan maken, een dadel-hazelnoottaart. ,,Bij het uitkiezen van de recepten voor dit programma heb ik bewust gekeken naar wanneer het uitgezonden gaat worden. De opnames vonden namelijk al plaats in juli. Ik heb toen speciaal gekeken naar recepten met herfst- en winterproducten, zodat je echt kan denken: 'hier heb ik zin in dit weekend.' En dat kun je dan ook gelijk halen bij de supermarkt. Er zit ook één fris recept tussen, maar dat is ook wel geschikt voor het najaar."

Aan het ondernemersplan wordt volop gewerkt, een exacte locatie is er nog niet EIGEN ZAAK Terwijl de uitzendingen van Bak mee met MAX vrijdag van start gaan, is Yilmaz bezig met een ander groot project. ,,Op dit moment ben ik bezig met het schrijven van een ondernemersplan voor de horeca. Ik wil in Amersfoort een koffietent gaan beginnen", aldus een trotse bakker. Het is de bedoeling dat we straks in de zaak gaan genieten van, hoe kan het ook anders, heerlijke taarten. ,,Maar je kunt er ook gezond lunchen. Ik weet niet hoe dat bij anderen is, maar als ik taart eet moet er altijd iets gezonds tegenover staan. Het moet wel compenseren", vertelt ze. Aan het ondernemersplan wordt volop gewerkt, een exacte locatie is er nog niet. Wel is duidelijk dat het in of rond het centrum van onze mooie stad wordt. ,,Ik wil werken en wonen heel graag combineren, dat is best wel specifiek natuurlijk. Als ik ga kijken moet ik er in één keer het juiste gevoel bij hebben, want het is iets dat ik aan ga voor langere tijd."

De geboren en getogen Amersfoortse stopt als ze haar eigen zaak heeft met haar baan bij Defensie. ,,Het liefst bak ik elke dag. Een eigen zaak openen is echt mijn droom. Ik heb tien jaar bij de marine gewerkt, allemaal leuke functies gedraaid en op veel plekken geweest. Maar je gaat toch nadenken over de toekomst en bakken maakt me echt gelukkig. Ik zie het niet als werk, maar het is mijn hobby én passie. Als ik dat met mensen in Amersfoort kan delen, de stad waar ik ben opgegroeid en waar het opstarten van mijn eigen zaak vertrouwd en fijn voelt, waarom zou je dan naar een andere stad gaan?"

Voor het zo ver is, kunnen we Anna Yilmaz nog een aantal keer op televisie zien. Bak mee met MAX is vanaf 11 oktober elke vrijdag om 12.35 uur te zien op NPO 1.