• Alexander van de Bunt
  • Alexander van de Bunt
  • Alexander van de Bunt
  • Alexander van de Bunt
  • Alexander van de Bunt
  • Alexander van de Bunt

Kees en Joëlle maakten één van de grootste legpuzzels ter wereld

AMERSFOORT Kees en Joëlle Jongboom maakten de grootste puzzel ter wereld en toonden deze zaterdag in De Rafaëlkerk in Nieuwland. Deze puzzel telt 40.320 stukjes en is samen met een tweede variant de grootste Disney/Ravensburgerpuzzel ter wereld. In totaal is de puzzel 2 bij 7 meter groot en bestaat uit tien vensters met verschillende Disney-scènes.

In oktober 2017 ontstond het spontane idee om naast de gangbare 1000 tot 2000 stukjes-puzzels eens een wat groter project uit te proberen, want puzzelen doen ze beiden graag. Een week later verscheen daarom al een 20 kilogram zwaar postpakket aan de deur. De puzzel werd geleverd in tien losse zakken van elk circa vierduizend stukjes. De rollen werden goed verdeeld: Joëlle sorteerde trouw per puzzel alle stukjes op kleur, filmrol, rand en hoekjes, ster of iets niet definieerbaars en vervolgens begon kees lekker te puzzelen. Het stel kocht grote platen in de bouwmarkt, lieten deze op de maat van één puzzel zagen en hebben de gemaakte puzzels vervolgens één voor één met veel heisa van de tafel op de platen over weten te schuiven. ,,Altijd spannende momenten." 

STUKJES KWIJT ,,Tot twee keer toe zijn wij tot onze grote schrik een puzzelstukje kwijtgeraakt. De puzzelstukjes hadden de vervelende gewoonte aan je mouw te blijven plakken of van de tafel af te schuiven. Heel het huis op zijn kop, overal zoeken. Waar vind je de stukjes dan terug? Onder de bank? Nee. In je kleding? Nee. Maar dan, tatatadam: in de stofzuigerzak!" Het tweede stukje is maanden zoek geweest, maar werd later in de zak van een badjas toch nog gevonden.

Het tweede stukje is maanden zoek geweestPRESENTATIE Over de makkelijkere puzzels deed het stel zo'n drie tot vijf weken. Op 22 juni 2019, achttien maanden na start, werd de puzzel voltooid. Zaterdag werd het resultaat onthuld en er was van alles te doen deze middag: op een beamerscherm draaide een time-lapse en diverse film- en fotobeelden van het hele proces. Kinderen konden cake versieren, een Disney-kleurplaat maken, zelf puzzelen en Donald Duckjes lezen. Ook was er voor kinderen en volwassenen een quiz en prijsvraag: raad het aantal puzzelstukjes in de vaas. Er zaten in totaal 617 stukjes in de vaas en Daan (29 jaar) zat het dichts bij met 628, de prijs wordt naar hem opgestuurd. 

NIEUW PROJECTJE ,,Ons oog is ondertussen gevallen op een prachtige junglepuzzel, slechts 18.000 stukjes tellend. Wij zijn ontzettend blij jullie mee te delen dat Ravensburger ons deze puzzel gesponsord heeft. Voorlopig hebben wij dus weer een leuk project om ons op te storten."

De puzzel is onderhand alweer afgebroken en zit weer in tien delen in z'n eigen verpakking. ,,Wij bieden de puzzel te koop aan. Hij is slechts één keer gemaakt en nog helemaal compleet. Even dachten wij de puzzel in te bouwen in onze vloer, maar wij gunnen het anderen deze leuke puzzel ook eens te maken."